Com alletar el nadó o com tractar els còlics són algunes de les preguntes que, des de casa, es fan les mares que acaben de donar a llum. Des del passat mes de gener, quatre llevadores gironines ofereixen, a part de les consultes presencials, assistència telemàtica a través de videoconferència a 174 dones de les comarques del Gironès i el Pla de l'Estany. Des del CAP Güell de Girona, la coordinadora del programa, Mercè Lladó, explica que la intenció és oferir un servei 'de més a més' perquè 'les mares que acaben de tenir la criatura es puguin sentir més segures des de casa'. Aquesta iniciativa és un estudi pilot que es fa a vuit centres d'atenció primària (CAP) de Catalunya.
El programa té com objectiu analitzar el grau d'efectivitat de la incorporació de les noves tecnologies a la feina de les llevadores. L'Institut Català de la Salut (ICS) necessita arribar a un total de 1.600 dones perquè la mostra sigui representativa i es puguin treure conclusions clares. De moment, el centre encarregat a Girona, el CAP Güell, ja atén 174 dones de les 200 previstes. D'aquest total, la meitat rep assistència telemàtica i telefònica, mentre que l'altra meitat ho fa mitjançant l'assistència habitual: telefònica i presencial. D'aquesta manera, es vol comprovar si l'atenció posterior al part mitjançant les noves tecnologies és més efectiva que l'atenció personalitzada que ofereixen les llevadores.
Antonella Gardella és veïna de Girona i el 19 de juny passat va donar a llum la seva primera filla, Mía. El primer dia després del part ja va fer ús del servei per consultar com tractar la 'cicatrització dels punts', com també per preguntar dubtes a l'hora de cuidar la criatura. Segons ella, el servei de videoconferència fa que se senti 'més acompanyada' i 'segura'. Veu com, gràcies a Internet, no s'ha de desplaçar i, tot plegat, és més 'pràctic'. Les preguntes més freqüents no es diferencien massa de les consultes presencials. Segons la coordinadora del programa a Girona, Mercè Lladó, 'l'alletament, el ritme de dormir, la recuperació postpart de la mare i el cansament' són els dubtes més repetits.
Mercè Lladó explica que el servei 'no és les 24 hores' perquè 'tan sols és un estudi' i no es pot incloure com a 'assistència reglada'. El servei segueix els horaris normals de les unitats d'obstetrícia i ginecologia: de vuit del matí a vuit del vespre. El cap de setmana hi ha guàrdies repartides entre totes les setanta llevadores de Catalunya que participen a l'estudi.
Segons Lladó, el programa és 'satisfactori i útil', però per comprovar si és 'factible implantar-lo' s'haurà d'esperar fins a finals d'any, quan es faran enquestes a totes les mares voluntàries per avaluar el rendiment i l'eficàcia del sistema.