L´estany de Vilaüt, a tocar de Palau-saverdera (Alt Empordà). Foto: Jordi Batallé / ACN
El Departament de Medi Ambient ha iniciat les gestions per adquirir tres finques situades dintre la reserva natural integral del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà per així 'gestionar-les millor'. Les tres finques, dues de propietat privada i una tercera de l'Incasol, ocupen una superfície total d'unes 150 hectàrees i engloben els estanys del Tec, Vilaüt i Mornau, un dels hàbitats humits més importants de Catalunya. 'L'objectiu d'aquesta adquisició és millorar les gestió d'aquests espais, evitar el seu assecament, frenar l'avanç progressiu de la salinització i recuperar la seva biodiversitat', ha explicat el secretari general del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Eduard Pallejà.
En el cas dels estanys de Vilaüt i del Tec, a tocar de Palau-saverdera (Alt Empordà), ja s'ha començat la seva recuperació gràcies a la instal·lació d'una infraestructura –de les vàries que estan projectades– que evitarà la intrusió de l'aigua marina, permetrà la retenció d'aigua dolça en els recs i la reinundació progressiva d'aquests dos estanys naturals que, en els darrers anys, havien perdut progressivament la capacitat temporal d'inundació. L'actuació, executada pel Parc i ja finalitzada, ha consistit en la construcció d'una comporta flotant que evita l'entrada d'aigua salina a través del rec del Mig i, de manera indirecta, a la zona dels estanys.
De la mateixa manera, la comporta permetrà retenir una major quantitat d'aigua dolça i augmentar el període de temps en què els estanys estan inundats. Properament, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té previst instal·lar una segona comporta al costat de la que acaba d'entrar en servei per assegurar el funcionament correcte a mode de desguàs en cas de fortes avingudes d'aigua. Segons el director del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Sergi Romero, la ubicació d'aquests tres estanys dintre la reserva integral del Parc Natural feia impossible la utilització dels terrenys per part dels seus propietaris. 'La particularitat és que es troben dintre la reserva integral, una zona on el propietari hi pot fer poques coses ja que hi ha una limitació d'ús', ha assenyalat Romero.
'De fet, aquí només es permet un ús ramader o de pastura', ha puntualitzat el director del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. 'Per tant, és just que donada aquesta limitació qui se'n faci càrrec sigui l'administració. Són zones d'especial valor natural i, per tant, cal una gestió encaminada a garantir la seva biodiversitat', ha reflexionat Romero en veu alta, que considera que això només es pot garantir 'si passa a mans públiques'. Tot i que les negociacions amb els propietaris de les finques encara no estan del tot endegades, des del Departament de Medi Ambient es constata la 'bona disponibilitat' i s'espera que al llarg del 2010 es pugui anunciar les diferents adquisicions.
El pla especial dels Aiguamolls 'segueix el seu curs'
Igualment, des del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà s'ha volgut deslligar la compra d'aquestes tres finques amb el polèmic pla especial dels Aiguamolls, que pretenia doblar la superfície protegida del parc i que va aixecar en peu de guerra als alcaldes de la zona. 'De fet, això no té relació directa amb el pla especial. Que es vulguin adquirir aquestes finques situades dintre la reserva integral ja es remunta a la creació del Parc Natural, fa 25 anys', ha assegurat el director del Parc Natural. El secretari general del Departament de Medi Ambient, Eduard Pallejà, per la seva banda, ha volgut aclarir que el pla especial 'segueix el seu curs'.
'No ha estat exempt de polèmica però potser ha estat fruit del fet que no l'hem sabut explicar suficientment bé', ha reconegut Pallejà, que ha afirmat que des del passat mes d'agost es treballa amb els 11 ajuntaments afectats per mirar d'arribar 'a un consens clar'. Pel que fa a les compensacions econòmiques per estar dintre el Parc Natural que molts alcaldes han reclamat, el director dels serveis territorials de Medi Ambient, Emili Santos, no s'ha mostrat partidari d'incloure-ho dintre el pla especial. 'Entenem les reivindicacions dels ajuntaments però els ajuts econòmics haurien de vindre d'altres Departaments', ha comentat Santos, que ha assenyalat que la pagesia depèn del Departament d'Agricultura.
'Igualment, en el futur, els ajuntaments es poden plantejar ajuts a través del PUOSC o altres fórmules. Però els ajuts econòmics no haurien de dependre del pla especial dels Aiguamolls de l'Empordà, ni molt menys', ha finalitzat el director dels serveis territorials de Medi Ambient i Habitatge.