
Figueres estrenarà per Sant Jordi una de les obres més esperades i ambicioses com és la coberta de la Plaça Catalunya, formada per un total de 576 plaques fotovoltaiques que permetran un estalvi energètic d'uns 40.000 euros per any. L'alcalde, Santi Vila, en una visita d'obres aquest dijous, s'hi ha referit com a un projecte 'de gran complexitat' tècnica que convertirà aquest espai, fins ara poc aprofitat, en un 'nou pol de centralitat' per la ciutat amb una 'arquitectura de primer nivell'. La superfície total de la nau construïda, coberta per les plaques, és de 1.700 metres quadrats i comptarà també amb un altell que es podrà visitar. El projecte és obra de l'arquitecte Rafael de Cáceres.
Les obres continuen a bon ritme i la previsió és que acabin d'aquí a un parell de mesos, just per a inaugurar-ho durant la Diada de Sant Jordi, moment en què també s'instal·larà l'escultura del cavaller amb el drac. L'alcalde de la ciutat, Santi Vila, acompanyat d'alguns regidors i membres de l'empresa Ferrovial, encarregada de les obres, s'ha mostrat 'entusiasmat' amb el projecte. Fins ara, la plaça Catalunya, a tocar de la plaça del Gra on es fa el mercat, era 'la germana pobre', segons Vila, i ara 'no sé si la farem la més guapa' però és segur que serà 'un nou espai de centralitat' amb una arquitectura 'de primer nivell', que a més, també segueix els criteris de sostenibilitat que defensa l'actual equip de govern.
I és que les plaques fotovoltaiques que s'instal·laran a partir de la setmana que ve permetran generar uns 120 Mwh/any i un estalvi energètic d'uns 40.000 euros anuals, a banda de recollir aigua de la pluja, autonetejar-se i afavorir la ventilació de l'espai. 'La gent em pregunta si a dins hi plourà; a dins no plourà', ha declarat somrient l'arquitecte Rafael de Càceres, que ha subratllat que el més important és l'ús que ara es pugui fer d'aquest nou espai. El fet que passi a ser una plaça coberta permetrà que pugui acollir noves activitats, com ara concerts, juntament amb la comercial com és el mercat.
Les dades de l'obra
Amb un pressupost de més de més de dos milions d'euros, el projecte contempla la construcció d'una estructura que fa més de 1.700 metres quadrats. En aquests moments, segons ha explicat el gerent d'Urbanisme, Xavier Ludevid, l'estructura ja està acabada així com l'altell -que també es podrà visitar per unes escales i un ascensor-, i d'aquí a una setmana es procedirà a col·locar les 576 plaques fotovoltaiques fabricades a Berga. A finals de març està previst que ja estiguin instal·lades. Para·lelament, també s'ha de treballar en la façana i els acabats.