Més pintures prehistòriques a les obres de desdoblament de la C-31

Les obres de desdoblament de la C-31 entre Palamós i Platja d'Aro ha deixat al descobert noves pintures prehistòrics a pedres de l'entorn de la carretera. Això ha obligat a l'empresa encarregada de l'obra, Gisa, a variar lleugerament el traçat de la nova via, segons ha explicat el delegat de Cultura a Girona, Miquel Sitjar.

Publicat el 31 de juliol de 2009 a les 17:00

Aquestes restes se sumen a les primeres pintures rupestres descobertes el passat mes de juny. No obstant això, Sitjar ha detallat que aquestes darreres 'tenen menys importància'. Patrimoni ha recomanat que es canviï el traçat de les obres per deixar aquesta zona 'lliure' per si, en un futur, es poden fer prospeccions arqueològiques per trobar més restes.

Pel que fa a les primeres pintures rupestres, Sitjar ha explicat que no les podran treure del lloc on les han trobat perquè 'és tècnicament impossible'. La voluntat inicial de l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro era retirar les restes prehistòriques per poder-les exhibir al municipi. Ara bé, un informe tècnic presentat per Gisa ha posat sobre la taula que si s'intenten serrar les pintures de la roca on han estat trobades 's'esmicolarien'. Per això, Patrimoni ha decidit deixar-les al lloc on s'havien trobat –a tocar de la carretera- però es documentaran àmpliament, es taparan i, està per veure, si se n'elabora un motllo.

'No tenim una altra sortida que deixar-ho allà perquè si ho intentem treure ens quedarem amb les pintures a la mà', ha explicat el delegat de Cultura. Per això, Patrimoni ha aprovat la conservació i no extracció d'aquestes restes.

A Vilopriu, de castell a ajuntament

D'altra banda, la comissió de Patrimoni també ha aprovat –tot i que amb condicions- el projecte que preveu rehabilitar el castell comtal de Vilopriu (Baix Empordà) on s'hi traslladarà l'ajuntament i també sales de reunions per a les entitats i agrupacions socials del municipi. Segons ha explicat Sitjar, es tracta 'd'un bon projecte' però es recomana a l'ajuntament que usi uns determinats colors i que no deixi al descobert maquinària com, per exemple, la de l'aire condicionat.

El projecte preveu reforçar les parets del castell, que data del segle XIV, i fer les adequacions internes necessàries per acollir les noves dependències municipals. També es preveu la conservació d'unes tombes antropomòrfiques (que tenen forma de persona) que s'han trobat al pati i seran visibles.

El delegat territorial de Cultura ha remarcat que aquest és un bon exemple de gestió del patrimoni perquè el recupera i el posa 'a l'abast i gaudi dels ciutadans'.

Sense resposta sobre el pavelló de la Devesa

A la comissió del juny, Patrimoni va abordat el projecte del polèmic pavelló de la Devesa de Girona. Llavors, van acordar deixar el punt sobre la taula perquè consideraven que calia més informació. En la comissió d'enguany, l'equip d'arquitectes del projecte ha explicat els detalls del nou pavelló a la comissió i també s'ha aportat, des de l'ajuntament, més informació per tal que els experts puguin valorar la seva idoneïtat.

Sitjar ha explicat però que ara han d'estudiar tota aquesta documentació i també analitzar les explicacions dels arquitectes i, per tant, encara no hi ha resposta sobre aquest projecte. 'És veritat que la comissió està dividida, però no més del que ho està normalment per a altres temes', ha declarat. La comissió abordarà de nou el tema al setembre.