Metalquímia preveu augmentar la facturació un 20% aquest any

L'empresa gironina exporta el 85% de la seva tecnologia adreçada a la indústria càrnia i és present a 70 països

  • Una representació d'uns 30 diputats del Parlament de Catalunya han visitat aquest dimecres la fàbrica de Metalquímia dins una sèries de visites que es faran aquesta setmana a empreses catalanes del sector agroalimentari | Tania Tapia / ACN -
Publicat el 30 de març de 2011 a les 18:48
Una representació d'uns 30 diputats del Parlament de Catalunya han visitat aquest dimecres la fàbrica de Metalquímia dins una sèries de visites que es faran aquesta setmana a empreses catalanes del sector agroalimentari Foto: Tania Tapia / ACN

L'empresa gironina Metalquímia preveu augmentar la facturació un 20% aquest any. La facturació mitjana dels darrers anys s'ha situat entre 18 MEUR i 20 MEUR. Bona part de l'augment de la facturació s'explica per la comercialització d'una nova màquina, anomenada QDS i que tenen patentada mundialment, que redueix el temps d'assecat dels embotits de tres mesos a una hora. Metalquímia compleix enguany 40 anys i és puntera en creació i disseny de línies de producció per a empreses càrnies. La seva maquinària és present a 70 països i exporta el 85% de la producció. En els darrers cinc anys Metalquímia ha triplicat any a any el nombre de patents gràcies a l'aposta per la innovació.


Metalquímia fa 40 anys que dissenya i fabrica línies completes per a la producció de productes carnis cuits, curats i marinats. Les màquines es dissenyen en les oficines i el laboratori situats a Girona i es fabriquen a la planta de Palol de Revardit (Pla de l'Estany). Al 2009, Metalquímia va posar en marxa un tercer espai de 10.000 metres quadrats -també a Palol- on es fabriquen els cossos de xapa de les màquines.

En total, als tres espais de l'empresa, entre Girona i Palol de Revardit, hi treballen 110 persones. A banda d'aquestes instal·lacions, Metalquímia subcontracta a 50 tallers la producció de peces que, posteriorment, es munten a l'empresa.

Actualment, la maquinària dissenyada i produïda per Metalquímia es troba a 70 països de tot el món. L'exportació és un dels pilars bàsics de l'empresa. Ho demostra el fet que el 85% de la producció s'exporta fora de l'Estat i les multinacionals més importants del món disposen de línies senceres de producció fabricades per Metalquímia.

La innovació també suposa un dels grans pilars de l'empresa. El fundador, Narcís Lagares, era qui en un principi aportava les idees per innovar. Ara però els seus fills han iniciat noves vies per a la generació d'idees en les quals es compta amb la participació de tots els treballadors i les xarxes socials.

Metalqúimia és la primera empresa a Catalunya que ha posat en funcionament un 'Fòrum de la Creativació'. Es tracta d'una xarxa social interna -com si es tractés d'un facebook o un twitter- on els treballadors poden aportar idees per nous reptes creatius que l'empresa es planteja i on es fan tallers virtuals de creativitat. El director general de l'empresa, Josep Lagares, ha explicat que cada treballador des de la seva cadira pot respondre als reptes creatius que proposa l'empresa. "En una hora es poden generar de 100 a 200 idees sobre un repte concret de les quals pot ser només una és bona però que ens serveix per solucionar el problema", ha explicat Lagares.

Aquest programa s'ha desenvolupat conjuntament amb l'IESE, amb suport de la Generalitat, i es començarà a comercialitzar l'any que ve, segons ha indicat Lagares.

La revolució de la QDS
.
Després de vuit anys d'investigació, Metalquímia i Casademont han desenvolupat una màquina anomenada QDS. Aquesta nova tecnologia, de la qual Metalquímia en té la patent mundial, ha suposat una inversió en investigació de 3 MEUR. Amb l'assecat tradicional dins les cambres, l'embotit necessita de dos a tres mesos per estar curat. Aquesta màquina permet assecar l'embotit amb un màxim de 60 minuts ja que actua sobre l'embotit llescat i no sobre la peça sencera que, tradicionalment, s'asseca a les cambres.

Aquesta nova màquina ha revolucionat la manera de curar embotit ja que estalvia en espai -ja no calen les cambres frigorífiques-, costos energètics i permet innovar amb nous productes com, per exemple, embotit sense sal. Actualment, ja n'hi ha una funcionant a Casademont i, segons ha manifestat Lagares, properament se'n vendran vàries unitats als EUA.

La comercialització d'aquesta màquina és el factor que explica les previsions a l'alça que té l'empresa per aquest any. Lagares ha explicat que preveuen, com a mínim, augmentar un 20% la facturació respecte el 2010. De mitjana, Metalquímia factura de 18 a 20 MEUR per any. Segons ha manifesta Lagares, la venda de la maquinària que s'ha dissenyat en els darrers cinc anys aporta més del 50% de la facturació de l'empresa que creu que és imprescindible apostar per la innovació. En els darrers cinc anys Metalquímia ha triplicat any a any el nombre de patents.

A més, el director general de l'empresa ha explicat que el sector carni està tornant a recuperar els nivells d'abans de la crisi. Lagares ha explicat que les oportunitats de negoci per vendre maquinària s'estan recuperant des de mitjan 2010 i que, actualment, són superiors a les del 2007.

El desenvolupament de països com la Xina o l'Índia on augmenta el poder adquisitiu dels ciutadans i s'adopten hàbits alimentaris occidentals també és un factor que veu amb optimisme l'empresa. Segons ha explicat Lagares, s'estima que en els pròxims anys hi haurà 900 milions de persones que es convertiran en nous consumidors potencials de productes carnis. Es tracta de persones que abans vivien en el llindar de la pobresa però que el desenvolupament econòmic dels seus països els permet ara incorporar-se al consum d'aquests productes. "Ja som presents a la Xina però ara la seva societat està adquirint una cultura càrnia similar a la que hi ha a Occident i això juga a favor nostre", ha manifestat Lagares.

Aquest dimecres, una trenta de parlamentaris han visitat les empreses Casademont i Metalquímia dins una nova edició del programa "Empreses i Parlamentaris" que enguany se centra en el sector alimentari.