Les accions de millora i divulgació de la riera de la Llémena i de la riera de Canet, que han durat un parell d’anys, s’han centrat en la recuperació de la vegetació de ribera i en la senyalització d’un parell d’itineraris de natura. Aquesta iniciativa s’ha desenvolupat íntegrament en espais naturals protegits per la Unió Europea, dins de Xarxa Natura 2000, i ha gaudit d’un pressupost total de 190.000€.
Les diverses accions de recuperació del bosc de ribera s’han realitzat al llarg de tota la riera de la Llémena i en un tram de la riera de Canet i han beneficiat els quatre municipis de la Vall de Llémena: Sant Gregori, Canet d’Adri, Sant Martí de Llémena (Gironès) i Sant Aniol de Finestres (Garrotxa).
Divulgació dels valors naturals:
Mitjançant la senyalització de camins tradicionals preexistents dins la Vall de Llémena, s’han creat dos itineraris de natura on es destaquen els valors naturals i d’altres elements culturals i històrics presents al llarg de tot el recorregut. Això ha estat possible gràcies a la instal·lació de 8 panells informatius, 22 panells interpretatius i 103 senyals direccionals en diversos punts dels dos recorreguts. En el cas de l’itinerari més llarg (d’uns 40 km), que és paral·lel a la riera de la Llémena i va des de Sant Gregori fins a Sant Aniol de Finestres, la història de Bernat Ginesta fa d’eix interpretatiu i ens trasllada al segle XV, en plena revolta remença; la primera revolta pagesa que va triomfar en la reivindicació de l’abolició dels mals usos dels senyors feudals. Els principals esdeveniments i personatges de la Revolta Remença es troben a la Vall de Llémena.
El segon itinerari (de 10 km de longitud), que transcorre íntegrament dins del municipi de Canet d’Adri, és una ruta circular on també s’han destacat la flora i la fauna més representatives, així com els moments històrics i els elements culturals més rellevants.
Per tal d’ampliar la informació que es pot trobar al llarg dels recorreguts, s’ha editat un tríptic amb la cartografia dels itineraris i amb alguns dels valors naturals més destacats.
Neteja de la riera:
En concret, s’han retirat deixalles i arbres morts o caiguts que obstaculitzaven el curs fluvial. La retirada d’arbres morts ha estat selectiva, per tal d’evitar la destrucció de l’hàbitat d’espècies protegides com és el cas del picot garser petit.
Afavorir les comunitats protegides:
També s’ha realitzat el desbrossament selectiu de la vegetació de ribera i la retirada d’espècies exòtiques com la nyàmera o la belladona borda, espècies que tenen conseqüències molt negatives sobre la vegetació autòctona. Paral·lelament, s’ha potenciat la presència dels boscos de ribera, sobretot aquells que estan formats per vernedes i salzedes, comunitats considerades d’interès prioritari per la Unió Europea.
Moltes d’aquestes actuacions han estat realitzades per la cooperativa La Fageda i la fundació Oscobe, de Sant Gregori, centres que vetllen per la integració social i laboral de persones amb discapacitats psíquiques. Hi han participat un total de 10 del seus treballadors.