Montgrí, Medes i Baix Ter: el naixement polèmic d'un parc natural

Aquest és el quart parc natural de la demarcació de Girona i abastarà vuit municipis entre l'Alt i el Baix Empordà, amb un total de 8.192 hectàrees protegides.

  • Imatge del Mas Vilanera a l'Escala que podria acollir el futur centre d'interpretació del nou parc. | Lourdes Casademont / ACN -
Publicat el 13 de maig de 2010 a les 17:30

El Parlament ha aprovat aquest dijous la creació del parc natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter. Aquest és el quart parc natural de la demarcació de Girona i abastarà vuit municipis entre l'Alt i el Baix Empordà, amb un total de 8.192 hectàrees protegides. El naixement del parc està envoltat de polèmica ja que els pagesos, les empreses de submarinisme i el sector turístic han criticat que les fórmules de protecció ambiental del parc afectaran negativament les seves activitats. En canvi, Torroella de Montgrí (que aglutina la meitat de l'espai del parc) i l'Escala ho veuen com una oportunitat de desenvolupament sostenible de l'economia local i el turisme.

La iniciativa, segons ha destacat el Govern, pretén harmonitzar la normativa existent i establir els objectius de planificació i protecció i els instruments de gestió dels tres espais naturals protegits actualment a la zona: el massís del Montgrí, les Illes Medes i els aiguamolls del Baix Ter. El nou parc ocupa una superfície de 8.129 hectàrees, de les quals 2.037 són marines, i inclou una reserva integral de la zona de les illes Medes. La llei també recull que el parc compta amb un pressupost de 22 MEUR per als cinc primers anys de desenvolupament del parc.

La nova figura de protecció integral suposa, per exemple, que a les illes Medes s'haurà de comunicar a l'òrgan gestor del parc qualsevol activitat que s'hi vulgui desenvolupar. Això no ha agradat a la vintena d'empreses de submarinisme de la zona que entenen que no s'ha tingut en compte la seva activitat econòmica a l'hora d'aprovar la llei.

Els pagesos, en contra

Tampoc estan satisfets amb el projecte els pagesos de la zona i tampoc els arrossers. Des que el parc va començar a perfilar-se com una realitat, els agricultors i regants han demanat participar activament en la configuració del parc i han demanat que l'aprovació del nou espai natural no els afecti a l'hora de decidir què sembrar o per on poden passar o no amb els seus tractors. Dins la reserva del parc, unes 900 hectàrees pertanyen a zones de conreu.

Per això, des de l'Associació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals, el seu president, Josep Pericai, ha reclamat poder ser membres 'de ple dret' de l'òrgan gestor del parc. Pericai ha lamentat que hi hagi 'molts interrogants' entorn com es desenvoluparà el parc i com afectarà a la seva activitat. 'Encara no sabem és el director, ni quan començarà a funcionar, ni amb quina dinàmica ni amb quins usos permesos', ha manifestat el representant dels arrossaires que ha lamentat que el Govern no hagi fet cas de les al·legacions presentades des del seu sector.

El parc tampoc agrada a alguns dels alcaldes de municipis inclosos al parc, com els alcaldes de Pals, Fontanilles o Palau-Sator que, durant tot el procés de negociació, s'han mostrat públicament en contra de la manera com s'estava negociant el parc i havien reclamat una major participació del territori per decidir com fer el projecte. Els hotelers de Pals tampoc veuen bé el projecte ja que la platja d'aquest municipi està també dins el parc i es temem que això pugui limitar la seva activitat a la zona.

L'Escala i Torroella ho veuen bé

Per la seva banda però, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí (ERC), ha explicat que el d'aquest dijous 'és un primer pas' i que encara caldrà 'uns quants anys' per redactar el pla d'usos que acabi d'especificar el què es pot fer i no al parc. 'La d'avui és una decisió històrica', ha recalcat Rufí. De fet, la creació del parc fa que es negocia uns set anys però, ja des de la creació del parc dels Aiguamolls de l'Empordà fa 27 anys, se'n va començar a parlar.

Des de Torroella de Montgrí, municipi que concentra més de la meitat de superfície del parc, el seu alcalde ha dit que 'ningú ha de tenir por' ja que aquest nou parc 'és el que toca al segle XXI'. 'Més enllà dels aspectes mediambientals és un element fonamental pel desenvolupament econòmic i turístic de la zona i qui no ho vulgui veure és que té una mirada molt curta', ha indicat.

Al principi del procés, l'Ajuntament de l'Escala es va mostrar crític amb el projecte de parc però, segons ha reconegut el seu alcalde, Estanis Puig (PSC), l'anunci del conseller Baltasar sobre l'adquisició de la finca Mas Vilanera per convertir-la en centre d'interpretació del parc ha fet variar la seva postura. 'Entenem que des de la presentació de l'avantprojecte fins a l'aprovació final ha millorat molt amb la incorporació, per exemple, del connector agrícola de l'Escala que requerirà fer un pla especial per a la zona', ha indicat.

Puig també ha reconegut que 's'ha d'explicar molt bé' el projecte al territori per tal que l'acceptin i el vegin com una 'oportunitat'. 'Governi qui governi la nova llei permetrà que aquest espai estigui protegit i això és un incentiu pel turisme', ha reflexionat. 'Creiem que l'Escala pren una centralitat entre el parc dels Aiguamolls i el nou parc del Montgrí', ha explicat.

El parc natural tindrà la finca Mas Vilanera de l'Escala (Alt Empordà) com a centre d'intepretació principal del parc. El de l'Escala serà només un dels centres d'interpretació i la intenció és que es converteixi en el nexe d'unió del nou parc i del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà. El centre administratiu del parc estarà a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i preveuen fer un tercer centre, en aquest cas d'interpretació de la zona d'arrossars, a Pals, a les antigues instal·lacions de ràdio Liberty.