.jpg)
L’alcalde de Vilabertran, Martí Armadà, i el delegat del Govern de la Generalitat, Eudald Casadesús, han inaugurat aquest divendres el nou accés a la canònica, un nou vial que suposa una millora substancial de la mobilitat, sobretot pels visitants del Monestir, que tindran un accés directe des de la N-260. L’actuació, que era una demanda de fa anys, s’ha dut a terme amb l’objectiu de millorar la seguretat dels vianants i la preservació dels valors paisatgístics.
El nou accés és una de les intervencions més importants del Pla de dinamització turística de Vilabertran, que pretén posar en valor el patrimoni arquitectònic, cultural, natural i paisatgístic i, al mateix temps, promoure els productes locals. Fins ara, per arribar a la canònica, els visitants havien de passar per l’àrea urbana amb els conseqüents problemes de mobilitat pels veïns de Vilabertran i pels visitants.
Durant l’acte d’inauguració el delegat ha destacat que “darrera d’aquesta actuació hi ha un projecte de dinamització turística i, més important, un projecte de poble. I, precisament, en els moments en què estem cal valorar el rendiment econòmic i social de cada actuació, i aquesta queda totalment justificada”.
El vial, que ja fa unes setmanes que s’ha obert al públic, té una distància de prop d’un kilòmetre. Les obres, que van començar el gener d’aquest any i han acabat a finals de juny, han tingut un cost 515.770 euros, dels quals 248.814 euros els ha aportat el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), 120.000 euros el departament de Territori i Mobilitat de la Generalitat, 80.000 euros, la Diputació de Girona i 66.956 euros, l’Ajuntament de Vilabertran.
El Pla de Dinamització Turística defineix 7 eixos principals d’actuació i 34 accions a realitzar que incideixen en la millora de l’accessibilitat i dels entorns dels recursos patrimonials, en l’acollida als visitants, la dinamització turística i comercial així com la promoció i difusió dels recursos turístics. A part de l’accés directe a la canònica, també han finalitzat el Pla de senyalització orientativa, que inclou panells explicatius dels principals punts d’interès, i la implantació de l’oficina de turisme a la Torre d’en Reig, que actua també com a centre d’interpretació del patrimoni, dels paisatges i dels serveis turístics de Vilabertran.
El municipi de Vilabertran, que manté una tradició agrícola centrada bàsicament en el conreu de l’horta, disposa d’un conjunt de recursos turístics molt destacats. El més remarcable és la Canònica de Santa Maria, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.