
Un cotxe bomba esclata a Girona. Darrere de l'explosió hi ha una banda terrorista que ha aconseguit assassinar les persones que hi havia dins el vehicle i alguns vianants. La investigació haurà d'esclarir qui hi ha darrere l'atemtpat però hi ha una altra gran incògnita per resoldre: qui són les víctimes? Aquesta pregunta s'ha convertit en gairebé una obsessió per als forenses que tenen un objectiu en ment, aconseguir que mai quedi cap cadàver sense identificar en catàstrofes. L'esclat de la bomba és un simulacre que serveix com a examen pràctic per als alumnes del postgrau de Medicina Forense de la UdG. Metges, infermers i Mossos d'Esquadra aprenen a emprar totes les tècniques per identificar un cos.
Un simulacre d'atemptat terrorista a Girona ha posat a prova la capacitat de metges forenses, infermers, odontòlegs i Mossos d'Esquadra per identificar les víctimes. Es tracta d'un examen pràctic d'un postgrau de Medicina Forense que ha de servir per millorar les tècniques que serveixen per posar nom i cognom a víctimes de grans tragèdies. L'escenari hipotètic ha estat l'esclat d'un cotxe bomba a Girona. Els estudiants han hagut de recollir tots els indicis per intentar identificar les víctimes. La dificultat afegida és que com a resultat de l'explosió hi ha algunes víctimes que han quedat desmembrades. Llavors, la identificació es complica.
El cap de l'Institut de Medicina Legal de Girona, el forense Narcís Bardalet, ha explicat que el gran repte en casos de catàstrofes és no deixar cap "no name" que és la nomenclatura de la Interpol que vol dir que la víctima no està identificada. "És lògic que els familiars vulguin les restes d'aquestes víctimes", ha explicat Bardalet que assegura que la professió ha canviat molt en els darrers anys i que cada vegada hi ha més mètodes per identificar cadàvers.
Els professionals es poden enfrontar a grans catàstrofes com accidents d'avió, atropellaments de tren o atemptats terroristes. Bardalet recorda que sempre han d'estar preparats perquè encara que aquests escenaris sempre s'imaginin llunyans, el cert és que hi ha hagut més d'una catàstrofe al país. La més recent i en la qual els forenses van haver de posar-hi tot l'esforç per identificar les víctimes va ser l'atropellament multitudinari a Castelldefels.
A les comarques gironines, relata Bardalet, hi ha hagut casos complicats com identificar les víctimes del naufragi de l'Oca, els morts en el camió pastera accidentat a Capmany o les persones que van morir cremades en l'incendi a Lloret Blau i Los Pinares de Lloret de Mar. Més llunyà queda l'accident aeri al Montseny que va causar més d'un centenar de víctimes.
L'evolució de les tècniques per identificar cadàvers han permès que més famílies puguin recuperar les restes dels éssers estimats morts en catàstrofes. Narcís Bardalet ha explicat que tot és important a l'hora d'identificar una víctima. Primerament, fixar-se en qualsevol cicatriu o marca que tingui al cos. Després, les empremtes dactilars o l'odontologia forense també contribueixen a fer més infalible la identificació. Però Bardalet detalla que la gran "revolució" ha estat l'ADN que no només dóna més precisió en la identificació sinó que ajuda a identificar totes les restes en casos de desmembraments.