Poca presència de meduses i qualitat de l'aigua excel·lent al 100% de les platges catalanes

Les meduses s'han trobat, sobretot, a Castell-Platja d'Aro i Palafrugell

Publicat el 12 de juny de 2010 a les 16:55

Els resultats de l'anàlisi de les aigües litorals que desenvolupa setmanalment l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han indicat que el 99,6% de les platges catalanes (247 punts de control) presenten una qualitat sanitària excel·lent. Només un punt de control ha presentat una qualitat bona, cosa que representa el 0,4%. Com en la primera setmana de control, cap platja catalana ha rebut la qualificació de deficient. La presència de meduses durant aquest període ha estat poc rellevant i la quantitat d'exemplars observats més elevada s'ha concentrat en algunes platges de Tarragona, Castell-Platja d'Aro i Palafrugell. En general, l'espècie més observada ha estat la Aequorea forskalea, que és poc urticant.

De manera més localitzada, s'han observat exemplars de l'espècie Pelagia noctiluca, que és força més urticant, a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat i Garraf.

Algues brunes al Baix Llobregat

A destacar també que des de l'inici de la temporada de bany han arribat algues a les platges del Baix Llobregat, sobretot a les de Viladecans i Gavà. Experts del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del CSIC, que col·laboren habitualment amb els programes de vigilància de l'Agència Catalana de l'Aigua, han informat que es tracta d'una alga bruna, filamentosa i bentònica de l'espècie Acinetòspora crinita. Aquesta alga prolifera durant la primavera i començaments d'estiu. En cap cas es tracta d'una alga tòxica i la seva presència i acumulació a les platges no suposa cap risc per als banyistes.

Aspecte visual de l'aigua

Durant aquesta setmana de control, les platges de Catalunya han presentat un aspecte molt bo amb aigües majoritàriament netes, molt transparents i amb presència mínima de sòlids i brutícia. En aquest sentit, en el 90% de les platges l'aspecte visual de l'aigua s'ha qualificat de 'Molt bo' o 'Bo'. En la resta de casos no s'ha assolit aquest distintiu a causa de les pluges, les obres de regeneració en algunes platges o la presència de sòlids flotants, entre d'altres.

Igualment, cal tenir en compte que el control de la qualitat microbiològica de les aigües de bany es va efectuar el dissabte 5 de juny, data anterior a les pluges registrades els dies 6, 9 i 10 de juny, que han afectat sobretot a les platges del litoral central i sud de Catalunya. Aquestes precipitacions han tingut repercussió especialment a les platges amb rieres i torrents, provocant l'alteració de la qualitat microbiològica de les seves aigües de bany i també l'aparició de taques marronoses i terboleses.

En aquestes platges, i durant els episodis de pluges, no es pot garantir que s'assoleixin els nivells de qualitat exigits per la Directiva 2006/7/CE. No és fins transcorregudes 24 o 48 hores de l'episodi que la qualitat sanitària acostuma a restablir-se.