Presenten un informe sobre dones emprenedores a Girona

El 16% de dones afiliades a la Seguretat Social són autònomes, per un 25% dels homes

  • El diputat delegat d’Hisenda de la Diputació de Girona, Ramon Soler, i l’assessora del president de la Cambra de Comerç de Barcelona i creadora de l’Observatori de la Dona, l’Empresa i l’Economia, Anna Mercadé. | Miquel Millan / Diputació de Girona -
Publicat el 29 de setembre de 2011 a les 15:37
El diputat delegat d’Hisenda de la Diputació, Ramon Soler, i la creadora de l’Observatori de la Dona, l’Empresa i l’Economia, Anna Mercadé. Foto: Miquel Millan / Diputació de Girona

El diputat delegat d’Hisenda de la Diputació de Girona, Ramon Soler, i l’assessora del president de la Cambra de Comerç de Barcelona i creadora de l’Observatori de la Dona, l’Empresa i l’Economia, Anna Mercadé, han presentat avui l’informe «Reptes i oportunitats de les dones emprenedores i empresàries a la demarcació de Girona».

La importància de la incorporació de les dones al món laboral com a empresàries o treballadores en càrrecs de direcció és un fenomen de gran transcendència en les últimes dècades a tot el món, perquè contribueix al desenvolupament econòmic i social.

És per aquest motiu que la Diputació ha volgut fer una primera aproximació a la realitat de les dones emprenedores i empresàries a la demarcació de Girona, tant des d’un punt de vista quantitatiu com també qualitatiu, per tal de determinar els factors limitadors i impulsors de la presència i de la visibilitat de les dones empresàries a la demarcació de Girona.

Aquest projecte està cofinançat pel Departament d’Empresa i Ocupació, el Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, i ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Surt.

Un dels indicadors que permeten una aproximació a l’emprenedoria femenina és el de les treballadores autònomes en alta laboral per activitat econòmica. En una primera aproximació, l’informe estableix que del total de dones afiliades a la Seguretat Social, un 16 % ho són al RETA (règim especial de treballadors autònoms). En el cas dels homes, el percentatge és del 25,16 %.

Homes: 157.168 afiliats a la seguretat social, 39.546 d'ells en el règim d'autònoms (25,16%)

Dones: 127.259 afiliades a la seguretat social, 20.373 d'elles en el règim d'autònoms (16,01%)

El 34 % de les persones afiliades al RETA són dones. L’activitat econòmica que té menys representació de dones és la construcció, amb un 9,86 %.

Les treballadores autònomes no tenen una representativitat per sobre del 50 % en cap activitat econòmica, i únicament en les activitats de serveis presenten un valor superior al 40 %.

Per sectors, les treballadores autònomes es concentren principalment en les activitats de serveis, amb un 83 % del total de dones afiliades al RETA.

Població ocupada en llocs de direcció. Directives a Administració i Empresa 2005-2010, demarcació de Girona

La població ocupada en llocs de direcció no s’ha vist tan afectada en termes quantitatius per la crisi econòmica, atès que ha registrat un augment del 20,22 % a la demarcació, molt per sobre del petit increment (2,67 %) que s’ha produït a Catalunya.

Les dones directives han tingut un increment del 13,13 % a la demarcació, també per sobre del que s’ha produït a Catalunya (5,57 %).

L’any 2010, les dones directives suposen el 34,25 % del total de població ocupada directiva, i representen el 7,79 % del total de població ocupada femenina.

Un altre indicador important per analitzar és el nombre d’empresàries amb assalariats o sense i l’evolució en aquests últim anys.

En aquest cas observem que el nombre d’empresàries amb assalariats o sense ha disminuït significativament a la demarcació de Girona (18,10 %), amb un percentatge superior al descens registrat a Catalunya (8,99 %).

L’any 2010, el percentatge de dones empresàries sobre el total de població ocupada femenina era de l’11,97 %, que representa un 29,50 % sobre el total de l’empresariat.

El diputat delegat d’Hisenda de la Diputació de Girona, Ramon Soler, i l’assessora del president de la Cambra de Comerç de Barcelona i creadora de l’Observatori de la Dona, l’Empresa i l’Economia, Anna Mercadé.

(Fotògraf: MIQUEL MILLAN)