Rac1 supera Catalunya Ràdio per primera vegada a de Girona

Set de les deu primeres publicacions periòdiques no mensuals són en català

  • D'esquerra a dreta, el director general de Fundacc, Joan Sabaté, i el director de l'Informe de la comunicació a Catalunya (InCom-UAB), Miquel de Moragas. | Pau Cortina / ACN -
Publicat el 31 de gener de 2011 a les 17:47
D'esquerra a dreta, el director general de Fundacc, Joan Sabaté, i el director de l'Informe de la comunicació a Catalunya (InCom-UAB), Miquel de Moragas. Foto: Pau Cortina / ACN

La sisena i última onada del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, que coincideix amb l'any natural 2010 (gener-desembre), s'ha presentat aquest dilluns a Barcelona. Segons l'estudi, per primera vegada en aquesta demarcació l'emissora Rac1 supera amb 77.000 oients diaris supera en audiència a Catalunya Ràdio, amb 73.000. El panorama televisiu manté l'hegemonia de Televisió de Catalunya, així com en l'àmbit de la premsa 'El Punt' segueix sent líder, també per davant de rotatius d'àmbit nacional. Quant a les publicacions periòdiques, hi ha capçaleres en català tant en les publicacions mensuals, com en les setmanals, quinzenals i en d'altres periodicitats.

La sisena onada del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, que elabora la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (Fundacc) ha estat presentada aquest dilluns. Com que el període analitzat (gener-desembre 2010) coincideix amb l'any natural, els seus resultats es poden llegir com un balanç del panorama comunicatiu de l'any 2010.

La dada més rellevant d'aquesta onada es troba en la informació relativa al consum radiofònic. Segons l'estudi, a Girona Rac1 s'ha situat líder per primera vegada superant Catalunya Ràdio en 4.000 oients diaris. Cadena SER, amb 33.000 oients, i Radio Nacional, amb 17.000, segueixen l'emissora pública.

'El Punt' es manté com el diari més llegit a la demarcació, amb un total de 123.000 lectors diaris. El segon diari, d'abast nacional, és 'La Vanguardia', amb poc més de la meitat de lectors que el primer (71.000). El 'Diari de Girona' apareix en tercera posició.

Entre les publicacions periòdiques de periodicitat setmanal o quinzenal, s'hi compten capçaleres en català com el Setmanari de l'Alt Empordà (52.000 lectors), 'La Comarca d'Olot' i 'La Garrotxa' (gratuïta). 'Pronto' i 'Hola' són els líders d'aquesta categoria amb 64.000 i 52.000 lectors respectivament. Entre les revistes periòdiques d'altres periodicitats també apareixen capçaleres en català. Pel que fa a les de periodicitat mensual, 'Cafè amb llet' (gratuïta) segueix sent líder, per sobre de 'Muy interesante', amb 38.000 lectors.

Pel que fa al panorama televisiu, Televisió de Catalunya és, com a totes les demarcacions, líder de les cadenes nacionals, amb un 21,2% del 'share'. Quant a les televisions locals, Televisió de Girona (25%) és líder, i al seu darrere competeixen Olot TV (15,4%) i Canal Català La Selva (14,7%) i Canal Català Girona- Pla (10,3%) (tres televisions locals i/o comarcals que amplien la seva difusió gràcies a la TDT).