Salt contractarà una empresa de recollida de rebuig

Publicat el 01 d’agost de 2008 a les 19:33
 
Tant el grup de CiU com el d'IPS-ICV consideren que no és un 'bon moment' per iniciar aquest procés i han demanat que aprofitin els dos anys de pròrroga que es poden fer per 'analitzar bé' la situació i buscar la millor opció. Tot i això, l'equip de govern format pel PSC i ERC l'ha aprovat però ampliant el termini d'exposició pública per facilitar el debat.
 
'Potser ha arribat el moment de replantejar-se l'automàtica externalització dels serveis', així de contundent s'ha mostrat el portaveu d'IPS-ICV, Ramon Muñoz, qui afirma que les administracions ja acumulen 'masses experiències' d'adjudicar els serveis a una empresa i que 'al cap de quatre dies' es convoqui una vaga que faci que el servei no es dugui a terme normalment. Muñoz ha situat l'exemple dels treballadors de la recollida selectiva en vaga i lamenta que això passi 'sovint'. A més, afirma que l'única solució acaba passant perquè les administracions donin més diners a l'empresa dels inicialment previstos per posar punt final a les aturades dels treballadors.
 
Sota aquest arguments i posant com a exemple l'actual vaga dels treballadors de la recollida selectiva de la comarca i l'amenaça de vaga de tot tipus de recollides a partir de dilluns, considera que no és un 'bon moment' per plantejar-se assentar les bases per convocar el concurs que ha d'acabar adjudicant el servei a una empresa. Segons Muñoz potser ha arribat el moment de deixar de 'tirar pel dret' i buscar la complicitat entre diferents administracions per evitar que aquestes situacions 'es tornin a repetir'. 'No tinguem pressa', ha instat el portaveu del grup municipal.
 
En la mateixa línia, el portaveu del grup de CiU, Jaume Torramadé, afirma que hi ha 'massa incògnites' sobre la taula per aprovar en aquests moment aquest punt de l'ordre del dia. La veu del grup de CiU s'ha unit a la del d'IPS-ICV reclamant que es deixés el punt sobre la taula i que s'utilitzen les pròrrogues per poder estudiar bé la situació.
 
Finalment, i després d'un recés de cinc minuts, l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, ha explicat que han decidit ampliar el període d'exposició pública de 20 a 40 dies i el de presentació de les pliques de 40 a 70 dies hàbils. Després, el resultat de la votació ha estat favorable. El tinent d'alcalde Mingo Álvarez, a més, ha criticat que els grups de l'oposició facin ús de l'actual vaga de la selectiva per intentar aturar la proposta del consistori. De fet, el ple s'ha desenvolupat amb els treballadors en vaga asseguts al saló de l'Ajuntament. També hi havia present el president del Consell Comarcal del Gironès, Lluís Freixas, juntament amb altres consellers.
 
Sis treballadors de la recollida selectiva del Gironès comencen una vaga de fam per denunciar 'manipulacions' entorn de la protesta
 
Sis treballadors de la recollida selectiva del Gironès han començat aquest dijous una vaga de fam com a forma de protesta per les 'manipulacions' que consideren que hi ha hagut entorn de les seves reivindicacions. El secretari general d'Activitats Diverses de CCOO a Girona, Xavier Vives, afirma que els treballadors en vaga de fam estaran acampats a les portes de l'Ajuntament de Salt i que no pararan mentre les condicions físiques els ho permetin. 'Tampoc es tracta de posar en risc la nostra vida', ha explicat. Denuncien que hi ha hagut una 'gran manipulació' i que tant l'empresa com el Consell Comarcal estan 'mentint' a la ciutadania.
 
Els treballadors afirmen que tant el Consell Comarcal del Gironès com l'empresa Sufi SA està dient 'mentides' entorn a quines són les demandes dels treballadors. Vives assegura que no és cert que les reivindicacions salarials dels empleats suposin una despesa de més de 170.000 euros anuals tal i com el consell. 'Els números no quadren' assegura els responsable sindical que afirma que amb una plantilla de 15 treballadors aquesta xifra és 'desorbitada'.
 
Un altre dels motius que han exposat i que els han dut a començar aquesta vaga de fam és que s'hagi tractat els treballadors i el sindicat de 'criminals'. Vives considera que és 'inadmissible' acusar els vaguistes de cremar una quinzena de contenidors a la comarca el dia que l'altra empresa contractada pel Consell Comarcal començava les tasques de recollida. Per això, asseguren que 'o hi ha una disculpa pública' o posaran el cas en mans dels serveis jurídics del sindicat perquè prenguin mesures. Vives considera que si 'tan segurs' n'estan que han estat els treballadors en vaga el que han cremat els contenidors, haurien d'haver posat una demanda als Mossos d'Esquadra en comptes de fer una denúncia pública.
 
'Des del principi estan vulnerant el dret a vaga dels treballadors'. Aquesta afirmació és una altra de les motivacions que ha dut els treballadors a adoptar mesures 'més dràstiques' com és la vaga de fam. Consideren que no s'està respectant el dret a vaga contractant una altra empresa i no deixant que es pactin i es compleixin uns serveis mínims.
 
El sindicat denuncia que de forma 'encoberta' s'està 'desmembrant' el conveni que emparava tots els treballadors del sector. Segons Vives primer s'han exclòs els treballadors de la recollida selectiva, després els de l'orgànica i denuncia que si aquesta tendència 'va a més' els empleats acabaran 'desemparats' i sens un conveni que els aculli. 'L'únic que reivindiquem és un conveni únic i just per tots els treballadors del Gironès', ha explicat Vives que lamenta que entre treballadors que fan la mateixa feina hi hagi diferències salarials 'abismals'.
 
A més, consideren que els empleats estan sent danys col·laterals perquè l'empresa Sufi SA està en venta i no els hi surten els números. 'Utilitzen els treballadors per fer quadrar els números', ha criticat Vives que lamenta que el Consell Comarcal, 'una administració pública', segueixi 'el joc' de l'empresa i vulgui abaratir despeses en recollida de deixalles 'a costa de les condicions laborals dels treballadors'.
 
Solidaritat i reivindicacions
 
Aquest dilluns és previst que comenci una aturada de tot el sector a la comarca del Gironès. Segons Vives no es tracta de solidaritzar-se amb els treballadors que ja porten 22 dies en vaga, sinó que és una 'mostra' que tots els empleats reclamen un conveni que els englobi a tots i equipari les seves condicions laborals. Mentrestant, la resta de treballadors en vaga segueixen acampats a la zona de la Maçana, a Salt, i els camions de l'altra empresa contractada pel Consell Comarcal continua fent la recollida a les poblacions més crítiques de la comarca.