Tura demana respectar la decisió de deixar lliure l'agressor del bar Núria

Publicat el 08 de setembre de 2008 a les 12:54
 
La consellera s'ha remès a l'ordenament jurídic per indicar que tant la jutgessa com la magistrada 'van optar per no disposar presó preventiva després d'analitzar tots els detalls d'aquest desgraciat cas'. Montserrat Tura ha recordat que l'alarma social no es pot tenir en compte a l'hora de decidir si un acusat ha d'entrar o no a presó, perquè 'aquesta ha desaparegut de l'ordenament jurídic' deixant pas a barems més objectius, com el risc de fugida, l'arrelament o la possibilitat de localització.
 
La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha valorat aquest dilluns la decisió de l'Audiència de deixar en llibertat en càrrecs l'agressor del bar Núria de Girona. El tribunal va desestimar un recurs interposat pel fiscal, que demanava que es disposés presó per a l'encarregat, perquè considerava que hi havia risc de fugida.
 
L'agressió va tenir lloc la tarda del 22 de juliol quan un dels directius del grup Boira va comunicar al treballador, Juan Antonio C.M., que estava despatxat, suposadament per haver posat mà al calaix. La reacció de l'home va ser ràpida i fulminant: va anar fins a la cuina, va agafar un ganivet de grans dimensions, i el va enfonsar quatre vegades al cos del seu cap.
 
Després que l'auto de l'Audiència avalés la decisió del jutjat, la consellera ha demanat que es 'respecti' la decisió judicial. 'Dono per suposat que a l'hora d'optar per no disposar presó preventiva, es van analitzar tots els detalls d'aquest desgraciat cas', ha indicat Montserrat Tura. La titular de Justícia ha precisat que l'ordenament jurídic s'aplica de la mateixa manera a tots els casos, i que 'no és discrecional', tot i les reaccions adverses entre l'empresariat gironí que ha generat el cas.
 
Tot i això, la consellera també ha recordat que 'és també responsabilitat' dels jutges 'que en el moment en què s'iniciï la vista pública per jutjar el cas, aquesta persona hi estigui present i no s'hagi fugat'. I ha afegit: 'En aquest cas, la responsabilitat serà de qui hagi pres la decisió'.
 
Montserrat Tura també ha recordat que l'alarma social no es pot tenir en compte a l'hora de valorar un cas, perquè aquest barem 'ha desaparegut de l'ordenament jurídic'. La titular de Justícia ha explicat que, precisament perquè 'era un element d'anàlisi molt subjectiu' es va optar per no prendre-la en consideració, deixant pas a altres supòsits com l'arrelament, el risc de fugida o la possibilitat de localització.
 
Encariment de l'Audiència
 
D'altra banda, Tura també ha fet referència a les obres de la nova seu de l'Audiència de Girona, uns treballs que s'han adjudicat fa pocs dies per 23.787.660 euros, gairebé el doble del preu inicial. La consellera de Justícia ha explicat que aquest decalaix es deu 'a l'encariment que han tingut totes les obres en els darrers anys', i també 'a la decisió de fer un edifici' multifuncional, que no només inclogui la seu de l'Audiència sinó també diversos organismes judicials.
 
'Amb Girona iniciem la revisió de totes les Audiències Provincials de Catalunya, que es troben en seus que estan en mal estat', ha indicat Montserrat Tura. I ha conclòs: 'Aquest és doncs un gran edifici judicial que va molt més enllà de ser la seu de l'Audiència Provincial'. La consellera de Justícia ha assistit aquest dilluns al matí als actes de celebració de les festes del Tura a Olot.