Un llibre recull les troballes arqueològiques de les comarques gironines dels darrers dos anys

  • Motos, encaputxats i a plena llum del dia: així ha estat el robatori de pel·lícula a una luxosa joiera de París -
Publicat el 30 de maig de 2010 a les 16:23
La vaixella del segle XVI, recuperada dels treballs d'arqueologia al Castell de Montsoriu d'Arbúcies, restaurada i exposada al Museu Etnològic del Montseny Foto: Irene Ramentol / ACN

Un llibre recull les troballes arqueològiques gironines, algunes d'elles inèdites, dels darrers dos anys. La publicació s'ha presentat aquest dissabte amb motiu de les 10es Jornades Arqueològiques de les comarques gironines i conté vora 137 articles que narren les experiències i els resultats dels diferents treballs arqueològics. Entre les troballes més rellevants, destaquen el jaciment neolític de la Serra de Mas Bonet (Alt Empordà) -rescatat durant el treball de seguiment de les obres de construcció del TGV- i la vaixella del segle XVI extreta del Castell de Montsoriu d'Arbúcies (Selva), restaurada i exposada actualment al Museu Etnològic del Montseny.

La publicació consta de 137 articles on s'expliquen els detalls de les intervencions, així com de les troballes arqueològiques i la seva rellevància històrica. 'S'hi reflecteixen totes les comarques gironines i totes les cronologies', ha explicat una de les organitzadores de les jornades, Montserrat Mataró, que ha afegit que en la publicació s'hi poden trobar informes sobre objectes recuperats que van des del període del paleolític fins al segle XIX.

Entre les troballes destacades, hi ha el jaciment neolític de la Serra de Mas Bonet (Alt Empordà), recuperat durant un treball de seguiment de les obres del TGV. 'Hem trobat restes de ceràmica, esteles i un possible menhir', ha enumerat Mataró. També entre les descobertes més rellevants, els arqueòlegs destaquen el jaciment d'època romana de Mas Xirgu, excavat entre els mesos de maig i juliol de 2008. Una intervenció que ha permès documentar tres parets d'un dipòsit, les restes d'un mur i diferents nivells arqueològics.

El treball més important, però, realitzat al llarg d'aquests darrers dos anys ha estat la restauració de la vaixella del segle XVI recuperada al Castell de Montsoriu d'Arbúcies (Selva). 'Hem pogut restaurar fins a un centenar de peces que ens permeten tenir una idea força completa del dia a dia durant un període concret de la història del nostre país', ha explicat l'alcalde d'Arbúcies, Roger Zamorano, acompanyat pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manel Tresserras. La vaixella va ser trobada en el decurs de les excavacions de l'any 2007 juntament amb altres objectes de cuina i emmagatzematge de vidre i metàl·lics.

Organitzadors i arqueòlegs han valorat molt positivament els resultats dels treballs arqueològics d'aquests darrers dos anys a les comarques gironines. Tot i així, han destacat que des de 2008 ha disminuït l'activitat arqueològica, afectada per la reducció de pressupost.

Les Jornades Arqueològiques gironines es fan cada dos anys des de l'any 1992 i acullen desenes de persones interessades en la recuperació d'objectes històrics al territori. 'Hi ha un esforç important de molts anys. No tan sols de les institucions sinó de la societat civil', ha afirmat l'alcalde d'Arbúcies, Roger Zamorano, que ha fet referència, així, a la implicació dels gironins en els treballs d'excavació.

La crisi, de rerefons

En la cloenda de les jornades, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manel Tresserras, ha tornat a fer èmfasi en la idea que, 'durant aquest període difícil on molts de nosaltres hem vist retallats els nostres sous', hi haurà prioritats polítiques que deixaran de banda alguns projectes culturals que no tindran 'el mateix grau d'urgència'. 'Potser no podrem tenir dos grans museus arqueològics perquè no serà realment necessari', ha afirmat Tresserras, que ha afegit que les qüestions socials ara seran les 'prioritàries'.