
La Fundació Vila Casas inaugura aquest dissabte tres noves exposicions d'art contemporani a l'Empordà basades en la recuperació de la memòria humana. Les mostres estaran exposades fins a mitjans de setembre en dos espais diferents. Al Palau Solterra de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), l'artista mexican Carmen Mariscal oferirà una col·lecció de fotografies inspirades en l'obra Alicia a través del espejo de Lewis Carrol, que emplaçarà el visitant a reflexionar sobre el reflex de les persones. A l'espai de Can Mario, els artistes Joan Carles Roca Sans i Alberto Peral faran un viatge per la història de l'art religiós i de l'art conceptual, respectivament, a través d'una sèrie d'escultures inèdites.
Cossos projectats sobre murs urbans que mostren l'envelliment de les persones i el pas del temps a les ciutats. Escultures religioses del segle XIV que comparteixen espai amb obres modernes. Formes ovalades que parlen del naixement de la vida. Tres mostres d'art contemporani que giren entorn a la recuperació de la memòria humana i que la Fundació Vila Casas ha reunit per aquesta temporada d'estiu.
Una d'elles és la col·lecció de fotografies i escultures de l'artista mexicana, Carmen Mariscal, al Palau Solterra de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Amb el nom de 'Two way mirror', l'exposició es divideix en dos espais diferents. El primer, és un recull de fotografies de superposició d'imatges. 'Es tracta de fotografies que mostren parts de cossos humans sobre murs i parets de pedra', explica l'artista que diu que d'aquesta manera relaciona el pas de la vida amb el pas del temps a les ciutats.
El segon espai d'aquesta exposició, inspirat en l'obra Alícia a través del espejo de Lewis Carroll, barreja escultura, fotografia i vídeo. 'Agafo l'obra de Carroll per parlar del reflex d'un mateix en el mirall', diu l'artista que afegeix que l'objectiu és parlar d'aquelles parts del cos d'una persona que només es poden conèixer a través del mirall.
Les altres dues exposicions programades per aquest estiu, són les dels artistes Joan Carles Roca Sans i Alberto Peral, que exposen les seves obres a l'espai d'escultura contemporània de Can Mario a Palafrugell. A través d'una selecció d'escultures populars, talles policromades del segle XIV i una cinquantena d'obres elaborades recentment, Roca proposa un viatge al llarg de la història de la religió. 'El que intento transmetre en aquesta exposició és un diàleg entre peces modernes i peces antigues', explica Roca.
Amb una altra pretensió i un estil artístic més conceptual, Peral posa a disposició del públic un recull dels seus treballs que tenen com a punt de partida les formes geomètriques i les seves variants. 'Utilitzo fons de paisatges i sobreposo formes que improviso', explica Peral, guanyador del Premi d'escultura 2007 de la fundació.
Totes tres exposicions s'obriran al públic aquest dissabte i estaran exposades fins a mitjans de setembre.