La tinent d'alcalde de Cultura i Educació, Lluïsa Faxedas, ha detallat que es tracta d'un 'deute pendent' amb les dones de la ciutat perquè fins ara no s'havia fet cap recerca sobre el paper que van jugar en l'art d'aquests segles. De fet, el projecte de l'exposició va néixer amb la voluntat de fer un repàs des de principis de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat però a causa del 'gran volum' d'informació que han recopilat ha fet que hagin decidit dividir-la en dues parts. En principi preveuen que en un termini d'un any o un any i mig puguin presentar la segona part d'aquesta mostra.
La comissà ria de l'exposició, Anna Gironella, ha explicat que no s'havia fet cap recerca 'a fons' prèvia a l'exposició que posés de relleu el paper de les gironines artistes. Per això, és un treball força 'inèdit' i que ha precisat de recerques intenses a l'Arxiu Històric de la ciutat. A partir d'aquÃ, han elaborat aquesta exposició que es divideix en quatre espais des d'on les dones creaven. El primer són els tallers; el segon és la Catedral de Girona, on les dones feien tot tipus de feina des de decoració a tasques de manobre; el tercer espai són els convents i els monestirs, on les monges feien brodats amb fils d'or que Gironella reivindicat com a 'art i no artesania' i, finalment, hi ha el cosidor on les dames brodaven en grup 'magnÃfiques peces'.
La intenció dels impulsors de l'exposició és principalment demostrar que l'art no ha estat un disciplina exclusivament masculina 'ni a Girona, ni enlloc'. Per això, han recopilat els noms de les gironines o dones vinculades a la ciutat que han treballant en alguna disciplina artÃstica. A través del procés de recerca han pogut acreditar la presència activa a Girona de dones en la construcció, en la miniatura, en la pintura o en el brodat, entre altres. A més, Faxedas ha reivindicat que molts cops no es tractaven només de dones artistes, sinó que també hi va haver dones que van actuar com a mecenes de l'art.
Gironella ha posat sobre la taula que precisament dues de les primeres obres que s'atribueixen a dones són de Girona. Una d'elles és la il·lustració del beatus de Girona i l'altra l'estola de Sant NarcÃs brodada. Ambdues daten del segle X.
A més, tenen la intenció que aquesta mostra senti les bases per a futures recerques amb la tasca feta per la comissà ria que ha pogut recopilar informació de les dones artistes gironines. Tot i això, Gironella ha explicat que aquesta primera exposició compta amb poques obres però que, com a mÃnim, podran fer sortir de l''anonimat' els noms de moltes artistes que fins ara romanien en 'l'oblit'.
Gironella exposa que ni tan sols el tÃtol de l'exposició és casual perquè es tracta del tÃtol d'un llibre de Christine de Pizan on ja el 1405 feia una apologia de la dona basant-se en els nombrosos i cèlebres personatges femenins de la història i la mitologia. 'Consisteix una mica en prendre el relleu i continuar amb el seu exemple', ha conclòs la comissà ria de l'exposició.