Una jornada sobre la reactivació del sector immobiliari, sense bancs

La Fundació Universitat de Girona Innovació i Formació ha organitzat aquest divendres la primera jornada dedicada a reflexionar sobre com reactivar el sector immobiliari i facilitar l'accés a l'habitatge. Les entitats financeres, que hi estaven convidades, han declinat participar-hi.

Publicat el 10 de juliol de 2009 a les 18:28

La jornada ha comptat tant amb la presència de l'administració com dels agents privats immobiliaris i l'ha clos el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal. Aquest ha afirmat que les polítiques d'habitatge públiques 'funcionen a mig gas' per la falta la 'gasolina financera' i ha dit que els bancs, 'per acolloniment general', no contribueixen a reactivar l'economia.

Nadal ha estat clar. El conseller ha afirmat que el sector financer té 'tenallats' el conjunt dels mecanismes de l'economia 'amb un límits de contenció preventiva molt per sobre del que seria desitjable i raonable perquè l'economia es reactivi'. Nadal no ha tingut pèls a la llengua i ha declarat que el Govern, malgrat els esforços per reactivar el sector, no ho pot fer sol amb els seus recursos propis i que li cal la implicació de la banca. 'La quantitat de recursos públics abocat al sector financer haurien de retornar per assegurar que tothom entengui que s'ha engreixat una maquinària a favor no només d'uns quants sinó per retornar la normalitat a l'economia', ha expressat.

El conseller ha assegurat que el Govern està creant sòl de sobres perquè 'ningú pugui dir mai més que els pisos s'encareixen perquè falten terrenys per edificar'. També ha indicat que cal un canvi de mentalitat per motivar el lloguer però, novament, ha indicat que sense finançament tampoc és viable.

No tot ha estat negativisme en la intervenció del conseller que també ha dit que la recuperació vindrà –sense pronosticar quan- però que el sector immobiliari mai recuperarà els nivells que tenia (18% del PIB). 'L'imperi del totxo s'ha acabat', ha afirmat Nadal que ha indicat que, quan el sector es recuperi, es produirà una 'selecció natural' i es reduirà el nombre d'empreses que havien proliferat en els darrers anys.

La banca ha estat focus de les crítiques de molts dels participants en la jornada. El president de la Comissió Tècnica del Gremi de Promotors i Constructors d'Edificis de l'Estat, Josep Donés, ha reclamat que la banca s'assegui a parlar amb el sector i les administracions públiques per buscar una solució. 'És raonable i lògic que abans d'emprendre noves edificacions trobem sortida a l'estoc que hi ha', ha afirmat.

Donés ha explicat que a Catalunya hi ha un estoc de 65.000 pisos per vendre i 65.000 en construcció. A les comarques de Girona, el sector calcula que 10.000 pisos estan pendents per vendre i 10.000 en construcció.

També ha participat en la jornada el doctor en Economia Aplicada de la UdG Josep Anguera ha dit que cal fer un 'tomb important' respecte el lloguer i posar tots els mitjans administratius i de mercat per invertir la tendència del país i abaixar els nivells de compra d'habitatge 'per assemblar-nos als països més civilitzats i avançat d'Europa'.

'Cal derivar de la propietat al lloguer', ha recalcat Anguera que també ha recriminat a la banca que s'ha passat els darrers 15 anys relaxant les condicions per donar un crèdit i ara, que hi ha menor disponibilitat de diner, s'apliquen criteris més estrictes. 'No crec que la mà de la banca vingui la recuperació', ha pronostica Anguera.