
El sindicat USTEC-STEs alerta que una quarta part dels centres educatius de la demarcació de Girona té aules en barracons. Dos dies després de l'inici de curs, el sindicat lamenta que una part de l'alumnat no disposi de 'centres en condicions' per poder estudiar i denuncia que el Departament d'Educació no ha destinat prou recursos en la construcció de noves escoles. Segons USTEC-STEs, en els darrers deu anys ha crescut un 25% el nombre d'alumnes a les comarques gironines i el departament no ha compensat aquesta xifra amb noves infraestructures. En relació al nombre de docents per a aquest curs, el sindicat critica que hi haurà 40 mestres menys a la demarcació que l'any anterior.
En un acte de valoració de l'inici de curs, el sindicat ha lamentat que encara hi hagi una quarta part dels centres educatius gironins que tingui aules en barracons. El portaveu adjunt d'USTEC-STEs ha carregat contra el Departament d'Educació, a qui ha atribuït la mala gestió per fer front a l'augment d'alumnat a la demarcació. 'És com si haguéssim engreixat però no haguéssim augmentat la talla corresponent de la nostra roba', exemplifica Díez. 'Per això, ara, es comencen a trencar les costures', ha afegit referint-se al mal estat amb què es troben alguns centres i la falta d'aules 'en condicions' perquè els nens puguin estudiar. Segons el sindicat, 22 centres gironins fan classes exclusivament en barracons.
A aquesta xifra negra, se l'hi afegeix una de nova. Segons Díez, aquest curs hi haurà entre 35 i 40 docents menys que l'anterior a la demarcació de Girona. El sindicat calcula que en els darrers dos cursos s'ha reduït fins a un 4% el nombre de docents. Una xifra que contrasta amb la donada pels Serveis Territorials de Girona, que assenyala que per aquest nou curs s'ha incrementat un 1,9% el professorat.
En referència al nombre d'alumnat, el sindicat considera que les xifres donades pel Departament tampoc s'ajusten a la realitat. 'Segons els Serveis Territorials d'Educació a Girona, el curs ha començat amb 1.933 alumnes més que l'anterior, gairebé un increment d'un 1,8%', explica el portaveu. Díez, però, assegura que aquesta xifra ha augmentat i que aquest curs es podria arribar a un augment d'alumnes del 3% a les comarques gironines. 'Només al municipi de Girona, s'han detectat al voltant de 340 alumnes nous, matriculats fora de terminis legals', afegeix Díez.
Calendari 'imposat'
'S'ha començat la casa per la teulada', es queixa Díez en referència al nou calendari escolar. El portaveu adjunt d'USTEC-STEs lamenta que no s'hagi consensuat el calendari i que no s'hagi garantit un suport als pares per mantenir ocupats els seus fills quan els nens tinguin festa i ells treballin.
Pel que fa a la supressió de la jornada intensiva, Díez s'ha mostrat convençut que cada vegada hi haurà més claustres que com a mostra de protesta eliminaran les sortides i colònies dels nens. 'Si no es rectifica aquest punt, aquest moviment de protesta anirà a més', apunta el portaveu.
'Una escola virtual'
Segons el sindicat majoritari en Educació, USTEC-STEs, el sistema educatiu està arribant al punt que s'està creant una escola 'virtual'. 'Hi ha ordinadors, però no hi ha escoles i professors suficients', afirma Díez.
El portaveu adjunt del sindicat ha criticat que la forma en què s'està fent l'anomenada digitalització de les aules. 'No s'està garantint les necessitats de fons dels alumnes, com és una qualitat d'ensenyament', ha dit Díez.
Díez ha explicat que s'han detectat problemes pel que fa a la distribució d'ordinadors a les aules que els havien sol·licitat. 'Alguns centres no han rebut ordinadors i altres han hagut de posposar el programa per manca de garanties que els ordinadors arribessin a temps o que la infraestructura elèctrica i de wi-fi tingués prou capacitat', ha explicat.