Vilert defensa «el model català de comerç urbà» en una jornada

També hi han participat el director dels SSTT del DIUE, David Mascort, i la directora de la Càtedra Enric Prat de la Riba d'Estudis Jurídics Locals, Judith Gifreu.

  • David Mascort, Enric Vilert i Judith Gifreu durant la jornada sobre l'activitat comercial als municipis catalans. | Diputació de Girona -
Publicat el 14 d’abril de 2010 a les 21:20

La Diputació de Girona, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i la Càtedra Enric Prat de la Riba d’Estudis Jurídics Locals han organitzat aquest dimecres una jornada sobre l’activitat comercial en els municipis catalans especialment dirigida a secretaris de l’administració local, responsables i tècnics municipals d’activitats i comerç, i dinamitzadors econòmics municipals.

La presentació de la jornada ha estat a càrrec d’Enric Vilert, president de la Diputació de Girona; David Mascort, director dels Serveis Territorials del Departament d’Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya a Girona, i Judith Gifreu, directora de la Càtedra Enric Prat de la Riba d’Estudis Jurídics Locals.

En el transcurs de l’acte, Enric Vilert ha destacat que “el comerç és, juntament amb el turisme, un dels motors més ferms de l’economia gironina i catalana que ofereix diàriament feina a més de 300.000 treballadors arreu de Catalunya (o sigui, al 20% de les persones amb feina)”. “Per aquest motiu -ha dit Vilert- el comerç és un assumpte prioritari per a la Diputació de Girona que cal cuidar, parant-hi molta atenció i treballant-hi constantment perquè continuï essent un dels pilars més fiables de la nostra economia.”
El president de la Diputació també ha defensat el model comercial urbà per la seva sostenibilitat i com a eina revitalitzadora de la trama urbana.”


La jornada té com a principals objectius

- Valorar les novetats legislatives presents a la normativa estatal i autonòmica relatives als principis comunitaris de lliure circulació de serveis i de llibertat d’establiment de llurs prestadors.

- Definir els formats comercials regulats en la normativa catalana i analitzar les repercussions de la seva implantació en el territori.
- Aprofundir en el paper de l’activitat comercial com a eina de revitalització urbana (centres històrics, barris consolidats...) i de garantia de la qualitat de vida dels residents.

- Analitzar la interacció entre comerç i ciutat, en la mesura que l’activitat comercial és una componenda destacada en la configuració de l’espai urbà i la seva nucleació.

- Delimitar les exigències derivades de la nova normativa en relació a la planificació urbanística i comercial i valorar la vigència i efectivitat dels actuals plans especials d’usos.

- Plantejar les incongruències derivades d’interpretar la consolidació urbana des de les perspectives urbanística i comercial.