Catalunya es pot permetre no tenir un Departament de Medi Ambient? El sector ambientalista té clar que no i ara un nou manifest, impulsat per la Federació Ecologistes de Catalunya, Ecologistes en Acció, Depana, SEO Birdilfe i la Xarxa per a la Conservació de la Natura, reclamen que el futur executiu tingui una conselleria específica amb rang de vicepresidència. "Els partits no ho poden ignorar", assegura Mercè Girona, portaveu d'Ecologistes de Catalunya. El text ha sumat més de 120 adhesions entre entitats i se suma a un altre posicionament semblant liderat per Renovem-nos, Oikia i Greenpeace per reclamar una vicepresidència que lideri les polítiques de transició verda.
"Des del 2010 s'ha anat de mal en pitjor"
Les entitats ambientalistes consideren que la formació del nou Govern és una "oportunitat" per recuperar un Departament de Medi Ambient amb tots els ets i uts, després que fos suprimit fa 14 anys. Des d'aleshores, les competències ambientals es van adscriure primer al Departament de Política Territorial i, en l'última legislatura, es van fusionar amb Agricultura.
"Des del 2010 s'ha anat de mal en pitjor", assegura Francesc Espinalt, portaveu de Depana. “No volem tornar a cometre els errors del passat: ni competències repartides ni relegades davant de l'agricultura productivista o l'urbanisme expansiu”, afegeix Sandra Carrera, directora de la Xarxa per a la Conservació de la Natura. “El resultat ha estat nefast per a la conservació de la natura i la seva biodiversitat”, conclou.
Poca receptivitat dels partits
Més enllà d'una restitució completa del Departament de Medi Ambient i deixar d'estar compartida amb Agricultura, els impulsors del manifest reclamen que tingui rang de vicepresidència per "blindar les polítiques ambientals davant dels interessos sectorials". "Ha de poder abordar el model de país: les infraestructures, els sectors econòmics o la gestió de l'aigua, entre altres", assegura Dídac Navarro, d'Ecologistes en Acció. A més, des de les entitats reclamen que es doti la conselleria de recursos humans i econòmics "perquè no quedi en paper mullat".
De moment, no sembla que hi hagi una resposta molt favorable dels partits. En un reportatge publicat per Nació, els principals partits excepte el PSC apostaven per mantenir un departament conjunt per les polítiques ambientals i les del sector primari. També els socialistes eren els únics que es manifestaven favorables a la vicepresidència -per replicar el model del govern espanyol-, però sense un compromís clar d'aplicar-ho.
Cal recordar que la mobilització dels pagesos va forçar al conseller David Mascort a acceptar un canvi de nom per prioritzar la denominació "Agricultura, Ramaderia i Pesca". Tanmateix, la convocatòria d'eleccions va provocar que la modificació no s'arribés a executar, però el debat continua més viu que mai.