Girona es convertirà en la primera ciutat catalana i del conjunt de l'Estat a tenir pressupostos de carboni. Concretament, el govern municipal assumeix el compromís a implementar una eina que permeti tant avaluar les emissions actuals per sectors com planificar-ne la reducció fins al 2050 i, a més, aconseguir la neutralitat climàtica en l'àmbit de l'administració local a finals d'aquesta mateixa dècada.
L'adopció dels pressupostos de carboni a Girona -previstos per al conjunt de Catalunya en la llei de canvi climàtic del 2017 i encara pendents d'aprovació- forma part dels vuit compromisos inclosos en la revisió de la declaració d'emergència climàtica, un pas que molts ajuntaments van fer el 2019, però que fins ara ha donat pocs fruits, segons denunciava fa unes setmanes l'entitat Renovem-nos.
Precisament, per tal de dotar-la de contingut, juntament amb Naturalistes de Girona i Rebel·lió o Extinció Girona, han presentat una moció al ple municipal que compta tant amb el suport del conjunt del govern municipal -format per Guanyem, Junts i ERC- així com del PSC, el principal partit de l'oposició. “A diferència de les declaracions de fa cinc anys, la moció presenta compromisos molt desenvolupats”, destaca Sergi Nuss, portaveu de Renovem-nos.
La importància d'aprovar i revisar els pressupostos de carboni
Els pressupostos de carboni es consideren l'eina més efectiva per avaluar i planificar la transició d'un país, un municipi o una institució cap a la neutralitat climàtica. En aquest sentit, a l'espera que el Govern traslladi al Parlament de Catalunya la proposta -de 25 milions de tones de CO2 fins al 2050-, Renovem-nos ha iniciat una campanya per tal que també ho hagin de fer tots els municipis més grans de 50.000 habitants.
De moment, han presentat una primera moció a Girona, on el govern municipal preveu poder-los aprovar aquest mateix 2025 o a inicis de l'any vinent. “És molt important que ciutats com la nostra disposem d'un inventari d'emissions, però sobretot que es pugui fer una feina consolidada en el temps”, assegura Sergi Cot, regidor d'Acció Climàtica en declaracions a Nació. En aquest sentit, els impulsors de la iniciativa esperen que aquest pressupost s'actualitzi anualment per tal de guiar les polítiques de transició ecològica.
De fet, un dels compromisos consisteix en una reunió mensual de seguiment entre el consistori i les entitats. El 25 de març, a més, se celebrarà una audiència pública per analitzar el compliment tant d'altres compromisos en matèria climàtica, explicar els projectes en l'àmbit del postcreixement -Girona també ha estat el primer municipi a apostar-hi- com els primers avanços en el càlcul del pressupost de carboni.
Des de Renovem-nos, entitat que fa anys que reclama l'aprovació d'aquesta eina en l'àmbit català, s'espera que Girona es converteixi en un referent per a altres municipis del país. En aquest sentit, aposten per diverses vies per estendre-ho a totes les ciutats de més de 50.000 habitants.
Tenint en compte la dificultat amb els pressupostos -inicialment apostaven per la llei d'acompanyament-, tenen previst demanar als grups parlamentaris l'opció d'incorporar una disposició addicional a la llei de canvi climàtic. A més, no descarten reproduir la via de les mocions a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Sostenibilitat, segons explica Sergi Nuss a Nació.