L'Ajuntament de Barcelona està enllestint la climatització de 24 escoles que va començar a l'estiu en el marc del Pla Clima Escola i preveu que la posada en marxa dels equips de climatització es faci efectiva aquest mateix mes. Es tracta d'equips d'aerotèrmia que produeixen fred i calor a partir de plaques fotovoltaiques. Els treballs d'aquesta primera tongada han suposat una inversió de més de 14 milions d'euros i s'ha finançat amb diners recaptats per la taxa turística. Un cop enllestida la climatització d'aquests primers 24 centres educatius, l'Ajuntament farà obres en 30 centres més durant el 2025 amb el mateix propòsit de climatitzar-les i amb una inversió prevista de 17,7 milions, també finançats amb recursos procedents de l'impost turístic.
En total, el Pla Clima Escola preveu la climatització dels 170 centres educatius públics de la ciutat de Barcelona en els pròxims sis anys, amb una inversió municipal de 100 milions d'euros amb ingressos provinents de la taxa turística.
De moment, l'actuació en 24 escoles l'estiu passat beneficiarà aquest curs 8.373 alumnes i les obres en 30 centres més l'any que ve beneficiarà 9.401 alumnes el curs vinent 2025-2026. Entre aquests dos primers paquets -que sumen gairebé 32 milions d'euros i inclouen una cinquantena d'escoles- el curs vinent ja seran un total de 17.774 els alumnes que tindran l'aerotèrmia instal·lada a les seves aules.
Paquet de 30 noves escoles
El nou paquet, com el primer, l'executarà el Consorci d'Educació de Barcelona, i prioritza els centres amb més necessitat de climatització, segons l'Ajuntament. A tall d'exemple, entre els centres que seran climatitzats es troben els del districte de Sants-Montjuïc que quedaran més afectats per les obres al voltant de l'estació de Sants, entre altres.
S'instal·laran sistemes de climatització amb aparells d'aerotèrmia i màquines exteriors de renovació de l'aire, així com plaques fotovoltaiques que aportaran part del subministrament energètic necessari per cobrir la demanda d'aquests aparells. A més, el nou sistema de climatització funcionarà amb control domotitzat, fet que n'incrementa l'eficiència.
La instal·lació, en qualsevol cas, es farà en períodes de vacances per no alterar l'activitat docent. A la vegada que s'instal·len els equips d'aerotèrmia, es retiraran els antics sistemes de calefacció de radiadors i calderes.
Aquest cop el Pla Clima Escola es desplegarà en tots els districtes de la ciutat a través de 30 escoles. A Sant Martí en són set: Escola Dovella, Escola L'Arenal de Llevant, Escola Concepción Arenal, Escola Miralletes, Escola Rambleta del Clot, Escola Prim i Les Acàcies. A l'Eixample en són sis: Escola Auró, Escola Joan Miró, Escola Diputació, Escola Ramon Llull, Escola de la Concepció, Escola Carlit. A Horta-Guinardó, quatre: Institut Escola Coves d'en Cimany, Escola Mas Casanovas, Escola Els Pins, Escola Torrent de Can Carabassa.
A banda, a Sants Montjuïc són tres -Mossèn Jacint Verdaguer, Escola Pràctiques, Escola Jaume I-, igual que al districte de Gràcia - Escola Sagrada Família, Escola La Sedeta, Escola Rius i Taulet-. A Nou Barris - Escola Timbaler del Bruc i Escola Palma de Mallorca- i a Sant Andreu - Escola L'Estel i Escola Mestre Enric Gibert i Camins- són dues. A la resta de districtes es climatitzarà una escola. A Ciutat Vella serà l'Escola Parc de la Ciutadella; a les Corts, l'Escola Pau Romeva; i a Sarrià Sant Gervasi, l'Escola Poeta Foix.
Un pla per climatitzar totes les escoles municipals
El Pla Clima Escola preveu climatitzar tots els centres depenents de l'Ajuntament de Barcelona. Concretament, són 148 escoles de primària, 16 instituts-escola, tres instituts municipals i tres escoles públiques d'educació especial. Per contra, queden fora d'aquestes tasques la gran majoria d'instituts de la ciutat, ja que són de titularitat de la Generalitat. L'actuació, que globalment vorejarà els 100 milions d'euros, arribarà a un total d'uns 55.000 alumnes.
Revolta Escolar reclama mesures contundents contra la contaminació
El moviment Revolta Escolar, format per diverses associacions de famílies d'alumnes (AFA), ha celebrat la inversió del Pla Clima Escola, però recorda que un dels greus problemes dels centres escolars és la contaminació atmosfèrica. En aquest sentit, reclama "mesures contundents" per fer-hi front i lamenta que la partida partida pressupostària destinada a la pacificació dels entorns escolars és "clarament insuficient". En aquest sentit, insten l'Ajuntament a tenir un pla clar amb un calendari concret i els recursos necessaris per "transformar els entorns escolars en espais segurs i saludables".