La tardor continua avançant i, de moment, no hi ha cap punt d'inflexió als embassaments. Aquesta setmana comença amb unes reserves de 177 hm3 al sistema Ter-Llobregat. És un marge de poc més de 30 hm3 respecte al llindar que obliga el Govern a endurir restriccions i, de fet, ja s'admet que es podria fer abans d'arribar-hi. Precisament, aquest dimarts l'executiu reuneix per primera vegada des del juny el comitè interdepartamental de sequera.
S'han perdut un 42% de les reserves guanyades
Els embassaments van tocar fons a inicis de març. Concretament, van arribar a unes reserves de 90 hm3 (14,7%), un mínim històric d'ençà que s'havien posat en servei. Tanmateix, una primavera molt plujosa va permetre revertir la situació. Quatre mesos després, el sistema Ter-Llobregat arribava als 240 hm3 (39.2%) i s'havia pogut derogar primer l'emergència i, posteriorment, l'excepcionalitat.
El descens habitual de l'estiu -molt menor que els darrers anys- s'ha mantingut amb l'arribada de la tardor. D'aquesta manera, s'arriba a mitjan octubre amb 177 hm3 (28,9%), un percentatge que al conjunt de les conques internes baixa fins al 27,3%. En tres mesos i mig s'ha perdut un 42% de les reserves que es van guanyar a la primavera.
L'anterior Govern va endurir restriccions amb 170 hm3
El pla de sequera indica que activar l'excepcionalitat per sequera, que ja inclou restriccions dures com la limitació del 40% d'aigua per a l'agricultura i el 15% per a la indústria, es facin quan els embassaments del sistema Ter-Llobregat arribin als 145 hm3. La setmana passada, tanmateix, la consellera Sílvia Paneque va obrir per primera vegada la porta a fer-ho abans que s'hi arribi.
Evolució de les reserves del sistema Ter-Llobregat (2020-2024)
De fet, l'anterior Govern va optar per aquesta via. L'excepcionalitat es va declarar el 28 de febrer de 2023 quan les reserves eren de 170 hm3 (27,7%). Curiosament, després d'una lleugera recuperació al juny, no va ser al setembre que es va assolir el llindar que marca el pla de sequera.
En la reunió del consell executiu de la setmana passada es va analitzar un informe de l'ACA que situava l'enduriment de restriccions a mitjan novembre si continuava sense ploure a les capçaleres. Aquest dimarts -coincidint amb un episodi de precipitacions molt menor de què es pronosticava inicialment, es tornarà a analitzar l'escenari en el marc de la primera reunió del comitè interdepartamental de sequera des del 18 de juny. Es tracta d'un òrgan que aplega totes les conselleries implicades en la crisi hídrica -Territori, Agricultura, Interior, Salut, Presidència i Empresa-, a banda dels responsables de l'ACA i el Meteocat, entre altres.