Els impulsors de la llei per l’erradicació de l’amiant a Catalunya valoren com un “pas important” que el Govern de Salvador Illa hagi tornat a aprovar el projecte de llei i l’hagi tramès al Parlament per a la seva tramitació. Amb tot, assenyalen que encara hi ha feina a fer i reclamen que s’aprovi la llei “el més ràpid possible”. “La urgència és clara”, ha apuntat en roda de premsa al Parlament Miguel Moreno, membre dels jubilats de Macosa-Alstom afectats per l’amiant. En la mateixa línia s’ha expressat Joan Maria Soler, de la Comissió contra l’amiant de la FAVB. Soler ha instat els grups parlamentaris a treballar “amb la màxima celeritat” i amb un esperit “unitari”. El retard d’un mes, ha advertit, seran “centenars de morts” a Catalunya.
La FAVB també demana declarar les escoles espais lliures d’amiant i aprofitar el mes d’agost per retirar-lo i fer les reformes necessàries perquè el curs vinent cap centre en tingui. “La població infantil és la més sensible a contaminar-se d’amiant”, ha assegurat.
“Encara hem d’arribar al final”
Miguel Moreno ha celebrat que es comenci a tramitar la llei, però ha apressat el Parlament perquè s’aprovi tan aviat com es pugui. “Som conscients que queda feina, i per això estem contents, però no satisfets perquè encara hem d’arribar al final i retirar l’amiant de forma segura”, ha explicat. “Considerem que són tan responsables el que tira una uralita al carrer al costat d’una escola com qui té una responsabilitat pública i no la treu”, ha indicat.
Tant Moreno com Soler han advertit que no hi ha temps a perdre, ja que l’amiant que queda present en edificis o espais s’està degradant i allibera un mínim de fibres en l’ambient que poden generar un càncer. “La urgència és clara”, ha dit Moreno, que ha afegit que retardar l’aprovació de la llei seria “criminal”.
Moreno, membre jubilat de Macosa-Alstom, ha explicat que almenys 37 excompanys han mort pel fet de treballar en un ambient amb presència d’amiant, dels quals 17 han mort a causa d’un mesotelioma pleural, un càncer fulminant vinculat a aquest material. Al seu torn, Soler ha fet èmfasi en el fet que si bé inicialment es veia el problema com una qüestió de salut laboral, aquest té una dimensió de salut pública general.
Per això, ha posat en relleu la implicació de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB). “Hem de tenir clar que l’amiant és una malaltia de futur”, ha avisat amb relació al fet que cada vegada més l’amiant instal·lat s’està degradant. Per això, ha instat els grups parlamentaris a actuar “amb la màxima celeritat”.
Suport polític
Segons han explicat durant la roda de premsa Moreno i Soler, el dia 26 van convocar els grups parlamentaris a una cimera per abordar la tramitació de la llei i els van demanar el compromís per treballar de manera ràpida i amb un esperit “positiu i unitari”. Segons han indicat, compten amb el suport explícit de tots els grups parlamentaris, exceptuant Vox i Aliança Catalana, per a una aprovació ràpida.
“És d’interès general per a tothom i hem d’anar a totes”, ha subratllat el representant de la FAVB. Soler s’ha mostrat prudent i ha assegurat que la celebració arribarà el dia que s’aprovi la llei i hi hagi pressupostos al darrere i una voluntat “decidida” per aplicar-la.