Un jet privat d'un multimilionari contamina en un any el mateix que una persona pobra en 2.000

A l'estat espanyol, una persona de l'1% més ric emet 17 vegades més que una del 50% més pobre

Jets privats i superiots de multimilonaris provoquen grans quantitats d'emissions de CO2
Jets privats i superiots de multimilonaris provoquen grans quantitats d'emissions de CO2 | envato elements
28 d'octubre de 2024, 12:00
Actualitzat: 12:26h

La crisi climàtica viatja en avió privat. Així ho denuncia l'ONG Oxfam que destaca que un jet d'un multimilionari contamina en un any el mateix que una persona pobra en 2.000. De fet, les emissions d'un superric en una hora i mitja són els equivalents a les de tota una vida d'una persona d'ingressos mitjans.

L'impacte dels jets privats al canvi climàtic

S'estima que la meitat de les emissions de carboni vinculades a l'aviació les produeixen només l'1% de la població. Dins d'aquest segment, l'estudi d'Oxfam Intermón ha aconseguit identificar els avions privats de 23 dels 50 multimilionaris més ric -la resta no en tenen o no els declaren-.

Cadascun d'aquests avions van fer l'equivalent a 10 voltes al món i van emetre 2.074 tones de carboni a l'any. Són les mateixes que una persona d'ingressos mitjans faria en 300 anys i fins a 2.000 en el cas dels que se situen entre el 50% més pobre del planeta. En el cas d'Elon Musk, per exemple, els seus dos avions van emetre 5.497 tones, una quantitat de carboni que una persona pobra tardaria 5.437 anys a emetre.

Encara són més elevades les emissions vinculades als superiots. Oxfam n'ha identificat 23 de 18 multimilionaris que generen de mitjana 5.672 tones de carboni -el 22% del qual en períodes d'inactivitat-. Destaca el cas de la família Walton que, amb tres embarcacions, van emetre el total d'emissions de 1.700 treballadors de Walmart, supermercats de la seva propietat.

La petjada de carboni dels 50 més rics

L'informe d'Oxfam Intermón, publicat pocs dies abans de la COP29, analitza per primera vega l'impacte de jets, iots i les inversions en indústries contaminants dels multimilionaris. Concretament, una de les 50 persones més riques del planeta emet en tan sols una hora i mitja, el mateix que una persona d'ingressos mitjans en tota la vida. "Suposa un impacte desproporcionat en l'economia, major desigualtat, més fam per les conseqüències en les collites i més mortalitat", adverteix Lourdes Benavides, portaveu d'Oxfam.

El pressupost de carboni -la quantitat de CO2 que es pot emetre a l'atmosfera sense generar un escalfament global per sobre dels 1,5 ºC- se situa entre els quatre i els sis anys, depenent dels càlculs. Segons l'estudi La desigualtat de les emissions de carboni mata, al ritme de l'1% més ric s'esgotaria en cinc mesos i, amb l'impacte de jets i iots dels superrics, en dos dies.

A l'estat espanyol, amb unes desigualtats menors que al conjunt del planeta, l'1% amb més ingressos és responsable del 8% de les emissions totals entre 1990 i 2019. Per càpita, contaminen 17 vegades més que una persona situada en la meitat de la població amb menors ingressos.

Fer pagar els superrics

Fa anys que entitats com Oxfam denuncien la injustícia climàtica. Per combatre-la, reclamen tant impostos permanents als superrics com prohibir els productes de superluxe més contaminants. "Podríem finançar les pèrdues i danys dels països que més pateixen els efectes de la crisi climàtica malgrat no haver-la provocat", apunta Benavides. En aquest sentit, una campanya per taxar els que més contaminen ha superat les 560.000 signatures recollides, el 70% de l'objectiu fixat per l'ONG.