Un pas més per a l'erradicació de l'amiant: el projecte de llei supera el debat al Parlament

El projecte preveu sancions de fins a 100.000 euros per a propietaris que incompleixin les ordres de retirada i la creació d'un cens català de registre d’aquest material

Un cartell contra l'amiant a Badia del Vallès
Un cartell contra l'amiant a Badia del Vallès | Tomàs Gonzalez Carbó
Redacció
26 de març de 2025, 15:08

El projecte de llei per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya ha superat aquest dimecres el debat a la totalitat al Ple del Parlament després que cap grup polític hi hagi presentat esmenes. Així doncs, la iniciativa, que vol eliminar el mineral tòxic d'edificis i instal·lacions de manera "eficient i segura", seguirà la seva tramitació parlamentària.

L'objectiu del projecte de llei, segons ha detallat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, és eliminar l'amiant de Catalunya i garantir que "les futures generacions visquin alliberades d'aquest material tòxic". Alhora, ha remarcat que la iniciativa ha de permetre la coordinació entre administracions, sector privat i ciutadania per a fer-ho possible, així com la creació d'un marc jurídic "clar i transversal" que reguli els drets i obligacions de totes les parts.

El projecte impulsat pel Govern, que passarà ara a ponència i comissió final, també preveu dotar les administracions d'una regulació comuna i crear un cens català de registre d'aquest material, que s’haurà de publicar en un portal informatiu. A la vegada, planteja sancions de fins a100.000 euros per a propietaris que incompleixin les ordres de retirada.

Una altra mesura és la creació d'un certificat de presència o absència d’amiant, que caldrà lliurar quan s’efectuï la compravenda o lloguer d’un immoble. Així mateix, obliga els ciutadans i els administradors de finques a informar l’Administració pública quan tinguin coneixement de la presència d’amiant en un immoble.

El text és el mateix que va acordar l'executiu de Pere Aragonès el maig passat i que va decaure amb la convocatòria anticipada d'eleccions. Ara, amb la seva aprovació, l'objectiu situat en el 2028 per la Unió Europea de retirar completament l'amiant de tots els edificis públics és més a prop a Catalunya.

Segons xifres del Govern, a casa nostra queden 4 milions de tones de fibrociment i entre 6.000 i 30.000 tones de projectats i calorífugues, gran part d'aquestes instal·lades entre els anys 60 i 80 del segle passat.