El Regne Unit fa un segle i mig va ser el bressol de la primera Revolució Industrial amb el carbó com a símbol. Ara, s'ha convertit en la primera potència mundial en abandonar el combustible fòssil més contaminant. Ho ha fet aquesta mitjanit amb el tancament de la darrera central que culmina un procés iniciat el 2008 amb l'aprovació de la llei de canvi climàtic.
Un 40% de la producció elèctrica
L'ambiciosa de llei de canvi climàtic preveia la desconnexió del carbó el 2025. No era un objectiu fàcil. I és que fa dotze anys encara suposava el 40% de la producció elèctrica al Regne Unit. El 2019 ja era menys del 2% i, ara, ja no serveix per generar ni un sol kWh d'electricitat.
L'última central en actiu ha estat la de Ratcliffe-on-Soar, a prop de Nottingham, que ha funcionat durant 57 anys i ha aturat definitivament l'activitat aquesta mitjanit, segons ha confirmat Uniper, la propietària del complex. Tenia una potència màxima d'uns 2.000 MW, el doble aproximadament que les centrals nuclears ubicades a Catalunya.
A diferència d'altres processos de transició energètica, la desconnexió del carbó ha estat marcat per un cert consens polític, especialment pels dos principals britànics. La llei l'havia aprovat el laborista Gordon Brown, l'anunci oficial del tancament va anar a càrrec del conservador David Cameron mentre que la desconnexió s'ha produït pocs mesos després de l'arribada al poder del també laborista Keir Starmer.
Today is the day the UK becomes the first G7 country to completely phase out coal power
— Simon Evans (@DrSimEvans) September 30, 2024
Since opening "Jumbo", the world's first coal power plant in 1882, the UK's coal plants have burned through a whopping 4.6bn tonnes of coal, emitting 10.4GtCO2 – which is more than most… pic.twitter.com/fYAE9Hn6KP
Des del 2012 fins ara s'han tancat o s'han canviat de combustible un total de 15 centrals. En aquest període, segons dades del think tank Ember, les emissions del sector elèctric s'han desplomat un 74%, passant de 160 a 41 megatones de CO2.
El carbó, també en vies de desaparèixer a l'estat espanyol
L'estat espanyol, com el Regne Unit, també està en ple procés per abandonar el carbó. De fet, de les 15 centrals que encara hi havia actives l'any 2018, només en queden quatre actives i amb plans de tancament.
L'única en funcionament als Països Catalans està situada a la localitat mallorquina d'Alcúdia, operada per Endesa -al Principat la darrera va ser la de Cercs, clausurada el 2011-. Ho fa amb un funcionament de mínims, limitat a 500 hores anuals com a garantia per al sistema elèctric insular i amb el tancament previst quan finalitzi el segon cable de la interconnexió amb la península Ibèrica, segons fonts del Ministeri de Transició Energètica.
Les altres tres, operades totes per EDP, són les d'Aboño i Soto de Ribera (Astúries) així com los Barrios, a Andalusia. En els tres casos l'empresa ja ha sol·licitat el tancament o la conversió de combustible a gas natural.
Per tot plegat, s'ha passat de 10 a 2,06 GW connectats a la xarxa mentre que l'aportació al mix elèctric ha baixat d'un 14,3 a només un 1,45%. Per comparar-ho: l'any passat les renovables van aportar més d'un 50% -un llindar que fa 12 mesos consecutius que se supera-.