L'Alt Empordà és una de les zones amb més vent de Catalunya, però no compta amb cap parc eòlic, ni marí ni terrestre. Mentre en el primer àmbit avança la tramitació del projecte experimental Plemcat i ja hi ha vuit propostes per al comercial, en el segon fa uns mesos el Govern va aprovar la construcció del Galatea -això sí, pendent del vistiplau d'Urbanisme-. Serà, almenys a la zona de l'Albera, l'únic que l'executiu veu possible, ja que l'aprovació del futur parc natural en frenarà altres possibles projectes, segons admet Jordi Sargatal, secretari de Transició Ecològica.
“El parc natural ha d'assumir les activitats existents”
El parc natural de l'Albera és un dels cinc que el Govern vol declarar els pròxims anys. A banda del de Muntanya de Prades -la tramitació ja va començar fa temps-, el Departament de Territori aposta pel Garraf, l'Alta Garrotxa i el Montsec.
El parc natural de l'Albera -aquest dissabte es celebrarà un acte per reivindicar-lo- tindrà un impacte directe en el desplegament de l'energia eòlica. Ho admet Jordi Sargatal, que considera que l'únic que serà possible a la zona -la que té més vent de l'Empordà- és el Galatea, impulsat per una filial d'Endesa i que ja compte amb l'autorització de construcció.
El número 2 de Sílvia Paneque considera que parc natural i eòlic seran compatibles. Ara bé, recorda que “si es declara un parc natural, cal assumir totes les activitats existents”. Posa l'exemple dels Aiguamolls de l'Empordà: “Allà hi havia càmpings que es van mantenir. Però després no se'n va fer de nous”, explica.
“Si s'acaba fent, serà l'únic que hi haurà”
Malgrat l'autorització de construcció, el parc Galatea -amb nou aerogeneradors i 49 MW de potència-, continua sense acabar la tramitació a Urbanisme. A més, el maig passat el TSJC va admetre a tràmit un recurs contenciós administratiu de l'entitat ecologista IADEN.
“Si s'acaba fent, serà l'únic que hi haurà”, assegura Sargatal. Evidentment, això no exclou altres zones de l'Alt Empordà, però fins ara la pràctica totalitat dels projectes eòlics s'han presentat en l'àmbit del futur parc natural, ja que és on el recurs eòlic és superior.
Els propietaris forestals reclamen la caducitat de l'expedient
L'Associació de Propietaris Forestals de l'Alt Empordà pretén que el Galatea no es pugui arribar a construir. En aquest sentit, recentment ha presentat un recurs d'alçada per forçar la caducitat de l'expedient. Concretament, reclama anul·lar el darrer acord de la Comissió d'Urbanisme que donava més temps a l'empresa promotora per aportar la documentació requerida.
El desembre de 2023, aquesta entitat -que agrupa 130 propietaris i una superfície de 14.000 hectàrees- va anunciar una campanya a favor del parc natural i contra els parcs eòlics. En aquell moment, es va anunciar que comptaven amb el suport i assessorament de Jordi Sargatal, l'actual secretari de Transició Ecològica, que apostava per col·locar els aerogeneradors en “grans corredors de serveis”.
Fonts d'Endesa consultades per Nació, assenyalen que ara mateix estan a l'espera d'informes sectorials demanats per Urbanisme a altres administracions i que esperen que es pugui desencallar a inicis del 2025.