Fa anys que està prohibit banyar-se als llacs i estanys d'alta muntanya. Tanmateix, l'augment de les temperatures i la hiperfreqüentació dels espais naturals estan fent créixer aquesta pràctica que suposa un impacte crític per a la biodiversitat. Per aturar-ho, s'opta tant per la sensibilització com per les sancions: els Agents Rurals ja han realitzat enguany 26 actuacions i han interposat set denúncies administratives.
On està prohibit banyar-se?
El decret 148/1992, que regula les activitats fotogràfiques, científiques i esportives que poden afectar les espècies de la fauna salvatge, ja prohibia el bany als espais naturals protegits. Al parc nacional d'Aigüestortes la limitació és general, mentre que al parc natural de l'Alt Pirineu sí que es permet als rius.
"Els estanys i llacs d'alta muntanya són uns ecosistemes molt fràgils. Són illes de biodiversitat i on la renovació de l'aigua és molt lenta", explica Marc Garriga, director d'aquest espai natural protegit. "Característiques com l’altitud, la química de l’aigua o la mida del llac marquen les espècies que hi poden viure i els poden fer molt singulars", afegeix Anna Servent, cap regional dels Agents Rurals a l'Alt Pirineu.
En aquest sentit, assenyalen que banyar-s'hi provoca un impacte crític, especialment en els amfibis. Les cremes solars i els repel·lents d'insectes que ens podem perjudiquen de manera directa espècies que tenen una gran protecció com el tritó pirinenc, el tòtil i la granota roja. Un altre element tòxic són els collars antiparàsits dels gossos. L'aixafament de les larves o la terbolesa provocada pel trepig completen el còctel d'impactes.
A més, una amenaça latent és el fong Batrachochytrium dendrobatidis, procedent d'Àsia. Responsable del declivi de les poblacions d'amfibis arreu del món, ja és present a la península Ibèrica, però sortosament no ha arribat a l'Alt Pirineu, malgrat que l'augment de les temperatures ho pot afavorir. "Els humans en som portadors a través de la pell i només que una persona el transmetés a l'aigua les conseqüències serien molt greus", adverteix Garriga en declaracions a Nació.
Un mal comportament a l'alça
En els darrers anys el bany a estanys i llacs d'alta muntanya s'ha disparat. El director del Parc Natural de l'Alt Pirineu ho atribueix a l'augment de temperatura a causa del canvi climàtic. "Abans era quasi impossible posar-se a l'aigua, ara ja sembla més factible", assenyala.
També l'increment de la freqüentació als espais naturals hi ajuda. En aquest sentit, s'ha popularitzat fer excursions curtes amb la remullada com a objectiu. Els del Muntanyó d'Àrreu, Gabarrea o Baciver són alguns dels més afectats. També destaquen l'estany del Port de Tavascan o el d'Estats –a sota la Pica- així com el Gerber, a la zona del Parc Nacional d'Aigüestortes.
Des dels Agents Rurals es fan serveis específics per aquesta problemàtica quan hi ha onades de calor i aquestes darreres setmanes han intensificat la vigilància. Fa pocs dies, es van interposar set denúncies administratives a l'estany Gerber. El 2023, per la seva banda, es van acumular 44 actuacions, però només quatre expedients. Les multes, per cert, poden ser dels 300 als 3.000 euros.
A banda de les persones, els gossos també poden afectar aquests hàbitats tan sensibles. Portar-los deslligats és un dels aspectes que més preocupen als gestors d'espais naturals: "Espanten bestiar com ovelles i vaques, però també són un problema per espècies com la perdiu blanca i el gall fer, en perill d'extinció", explica Garriga. En aquest sentit, la màxima freqüentació es produeix a l'estiu, just en la seva època de cria. "Tenen molt bon olfacte i, sense que ens n'adonem, poden matar-ne les cries", afegeix.
Els comportaments poc adequats al medi natural van a l'alça. De fet, els Agents Rurals han interposat un 20% més de denúncies aquest primer semestre de l'any respecte al 2023. Aquests són els principals consells que cal tenir en compte a alta muntanya.
- Cal portar els gossos lligats (però si s'entra a la Catalunya Nord o a Occitània, cal tenir en compte que està prohibit portar-los a les reserves naturals).
- Cal aparcar els vehicles en zones habilitades -en determinats casos cal reservar o pagar una ecotaxa- i cal evitar interferir a les pistes o a les finques agrícoles o ramaderes.
- Cal emportar-se els residus cap a casa (o al contenidor més proper), també els vinculats a les necessitats fisiològiques.
- En els refugis d'emergència no s'hi poden deixar deixalles i només es pot fer foc als llocs habilitats de l'interior (i sense cremar ni plàstics ni residus).
- Cal respectar els ramats i gossos de pastor -especialment quan es circula en bicicleta- i tancar tots els vailets elèctrics que es creuin.