​A Catalunya no sap ploure: maig amb precipitacions mal distribuïdes

Diverses comarques de l'interior i del litoral gironí ha plogut molt per sobre de la mitjana mentre la sequera s'ha mantingut severa a la plana de Lleida i l'Alt Empordà

  • Pedregada a Sant Antoni de Vilamajor el passat 12 de maig -
Publicat el 01 de juny de 2023 a les 16:20
Actualitzat el 01 de juny de 2023 a les 17:00
[impactesequera]
“Al meu país la pluja no sap ploure. O plou poc o plou massa”, cantava Raimon. I aquest maig sembla voler donar la raó al cantautor de Xàtiva. Malgrat la bona notícia de deixar enrere un març i un abril extremament sec, les precipitacions que des de fa setmanes afecten el país estan deixant una distribució de pluja molt irregular. 

Mentre diverses comarques de l'interior –Baix Camp, Bages, part d'Osona- i del litoral i prelitoral nord –Montseny, Selva, Baix Empordà- i també la Val d'Aran ha plogut molt per sobre de la mitjana, en zones de la plana de Lleida i de l'Alt Empordà on no s'ha arribat ni a la meitat de la pluja habitual.
 

% de precipitació maig 2023 respecte a la mitjana climàtica


L’anomalia de precipitació, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, ha estat causada per  pertorbacions de tipus retrògrad que van afectar el país afavorint la formació de tempestes amb una distribució molt irregular. En aquest sentit, destaca l'episodi del 7 de maig –amb fins a 71 mm a Ulldeter (Ripollès) o quasi 45 a Tortellà (Garrotxa)-.

L'altre gran episodi del maig es va produir entre els dies 11 i 16 amb una massa d'aire relativament freda que va portar neu al Pirineu i més de 100 litres a la Val d'Aran i l'extrem nord del Pallars –fet que contrasta amb zones de la comarca amb menys precipitació de la usual- i també uns 60 litres a la zona del Montseny i el Montnegre, massissos on s'ha arribat a duplicar la pluja mitjana del maig.
 

Precipitació a Catalunya maig 2023



Una segona pertorbació retrògrada va afectar el país entre els dies 18 i 21 de maig i va deixar més de 20 mm a punts del prelitoral i extrem nord del Pirineu occidental –puntualment amb registres de 40 i 60-, però les precipitacions es van mantenir de manera irregular la resta del mes, especialment al nord del Ripollès, en punts del Berguedà i la Val d'Aran. També cal destacar l’aiguat local que el dia 23 a la tarda va deixar 88,9 mm a Artés (Bages).

En definitiva, unes precipitacions irregulars i mal distribuïdes que, malgrat permetre reduir el risc d'incendi, només han frenat la caiguda de les reserves dels embassaments que s'han estabilitzat al voltant del 25,5%.
 

Menys calor que el 2022

Per altra banda, el Meteocat qualifica el maig de 2023 de normal o càlid a àmplies zones del país a excepció del Pirineu i serralada Transversal on el mes ha estat fred. Una gran diferència respecte a l'any passat on unes temperatures absolutament excepcionals per l'època van suposar començar l'estiu molt abans de l'habitual.

[impacte]