Catalunya ha viscut el final de juliol més càlid, com a mínim, dels darrers 20 anys. És el balanç del Servei Meteorològic de Catalunya d'aquesta onada de calor que ha deixat tres dies dies amb registres anòmals, malgrat quedar lluny del rècord absolut de 45,4 ºC assolit el juliol passat.
D'aquest episodi que es tanca aquest dijous amb temperatures ja no tan extremes, quedarà per a la història el rècord de l'Observatori Fabra: mai abans Barcelona havia assolit els 40 ºC i es va registrar en una estació amb més de 110 anys.
El dimecres 31, l'onada de calor va tocar sostre amb registres de 40 a 43 ºC a les comarques gironines. El més elevat van ser els 43,2 ºC de Cabanes (Alt Empordà), valor que frega el TOP-20 absolut, però molt lluny de les temperatures estratosfèriques del 18 de juliol de 2023, amb tres localitats de l'Empordà per sobre dels 45 graus i diverses d'arreu del país per sobre dels 44.
Ara, en canvi, a banda de Barcelona, "només" hi ha hagut rècords a Torroella de Fluvià, la Tallada d'Empordà i Sant Pere Pescador, poblacions que tot i la proximitat a la costa van superar aquest dimecres el llindar dels quaranta graus.
Balanç de l'onada de calor 29-31 de juliol
Les mínimes nocturnes van ser tropicals i, en molts casos, també tòrrides. De fet, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, 59 de les 185 estacions van superar el llindar de perill per calor nocturna, 29 la nit de dimecres a dijous.
Temperatures més altes registrades a Catalunya
Un juliol sec i càlid
En conjunt, el juliol ha estat càlid a Catalunya, especialment a l'altiplà central i parts més elevades del Pirineu. A l'estació del Port de Comte s'ha registrat una anomalia de temperatura de +2,5, +2,4 a Prades o a la Bonaigua i fins a +2,3 a Tàrrega, per exemple. Tot i això, els primers dies del mes van estar per sota de la mitjana climàtica per les pertorbacions que van creuar el país.
A partir del dia 10 la situació va canviar fruit de l'estabilització de l'atmosfera per la presència persistent d'una falca anticiclònica. Des d'aleshores, les temperatures s'han situat majoritàriament per sobre la mitjana, amb dos episodis molt calorosos: del 18 al 20 i del 29 al 31 de juliol.
🔴 Catalunya viu el final de juliol més càlid (com a mínim en 20 anys)
— NacióDigital (@naciodigital) August 1, 2024
📈 L'onada de calor impulsa un juliol que va començar per sota la mitjana climàtica i ha acabat clarament per sobre
✍️ @arnauurgellhttps://t.co/OtdFhVteabpic.twitter.com/4K9TDxc3Y2