L'onada de calor toca sostre amb temperatures extremes de fins a 43 graus

Els registres més elevats s'han produït a les comarques gironines, però lluny dels rècords absoluts del juliol de 2023

L'onada de calor ha tocat sostre aquest dimecres
L'onada de calor ha tocat sostre aquest dimecres | Hugo Fernández
31 de juliol de 2024, 16:50
Actualitzat: 16:53h

Després del rècord històric de dimarts a Barcelona -per primera vegada d'ençà que hi ha dades es va arribar als 40 ºC-, aquest dimecres l'onada de calor ha tocat sostre amb temperatures extremes a les comarques gironines. Diverses localitats de l'Alt Empordà han superat els 43 ºC -per primera vegada aquest 2024 a Catalunya- mentre que també s'han assolit els 42 al Pla de l'Estany i al Baix Empordà. Uns valors anòmals que han coincidit amb diversos incendis forestals.

Es compleixen les previsions: avís vermell a les comarques gironines

Ahir dimarts les temperatures extremes assolides a Barcelona i a les comarques de l'entorn van ser inesperades. De fet, l'avís vermell per calor del Servei Meteorològic de Catalunya es va activar com a observació i no pas com a predicció. A banda dels 40,0 a l'Observatori Fabra -la dada més alta d'una sèrie de 110 anys d'història-, van destacar els 41,6 de Castellbisbal (Vallès Occidental) o els 40,6 ºC de Parets (Vallès Oriental). Al Bages, per la seva banda, els registres de 41 graus també van ser generalitzats.

Aquest dimecres, en canvi, totes les mirades estaven posades a l'Empordà i a la resta de comarques gironines. El Meteocat ha emès un avís vermell: suposa que era probable que s'assolissin valors extrems amb un marge de 2 graus.

Les previsions no han fallat i els valors més alts s'han concentrat a l'Alt Empordà amb dos registres per sobre dels 43 ºC a Cabanes i Torroella de Fluvià així com diverses localitats que han superat els 42 graus.

Temperatures més altes onada de calor 29-31 de juliol (xarxa XEMA)

Lluny del rècord històric de calor

La tercera jornada d'aquesta onada de calor ha deixat valors extrem, però encara lluny dels rècords absoluts. De fet, serà difícil batre els registres assolits el 18 de juliol de 2023, quan la combinació d'una massa encara més càlida que l'actual i el vent de garbí va enfilar el termòmetre de manera puntual fins als 45 ºC en punts de l'Empordà -Figueres ostenta el rècord amb 45,4- i de 44 ºC en moltes localitats del Gironès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, però també del Bages, el Vallès Oriental i de Ponent.

De fet, els valors de fa un any són tan excepcionals que van esmicolar el rècord anterior que datava del juny del 2019: els 43,8 ºC assolits a Alcarràs (Segrià) i els 43,6 d'Artés (el Bages).

Rànquing de temperatures més altes a Catalunya

De fet, aquest dimecres només s'han superat dos rècords en estacions del Meteocat: els 41,1 ºC a la Tallada d'Empordà (40,6 ºC el 18/07/2023) i els 40,5 ºC a Sant Pere Pescador (40,3 ºC el 18/07/2023).

Arxivat a