​Quines són les temperatures més altes mai registrades a Catalunya? Com es validen?

Els 45,4 ºC de Figueres del 18 de juliol de 2023 és el rècord vigent, però els registres del Meteocat més elevats són 45,1 graus

El Meteocat adverteix que els termòmetres poden superar els 40 ºC
El Meteocat adverteix que els termòmetres poden superar els 40 ºC | Ladanifer / envato elements
11 de juliol del 2024
Actualitzat a les 9:43h

Catalunya afronta aquest dijous un pic de calor: una jornada on es poden assolir els registres més elevats de l'any i arribar, per primera vegada, als 40 ºC a Ponent. A més, en punts de la Catalunya Central i l'Empordà es podria arribar a registres al voltant dels 37-38 ºC. Tot plegat, després d'una nit molt càlida, amb mínimes tropicals a bona part del país -excepte el Pirineu- i, fins i tot, amb alguns registres tòrrids -quan no es baixa dels 25 ºC-. Les màximes d'aquest dijous, tanmateix, quedaran lluny del rècord absolut de calor. Es va assolir el juliol passat: 45,4 ºC a Figueres.

Els rècords de Catalunya

El 18 de juliol de 2023 va ser un dia excepcional: es va combinar una massa d'aire molt càlid d'origen africà amb un vent de garbí que va convertir en un forn les comarques gironines -i, en grau més baix, la Catalunya Central i Ponent-.

Unes condicions que van suposar que s'assolís la temperatura més alta d'ençà que hi ha registres, els 45,4 ºC d'un observatori de l'AEMET a Figueres. El rècord de les xarxes del Servei Meteorològic de Catalunya el comparteixen el pantà de Darnius-Boadella i Navata, també a l'Alt Empordà, amb 45,1 ºC. De fet, una dotzena d'observatoris van tenir temperatures de 44 graus o més. 
 

Temperatures més elevades Catalunya

D'aquesta manera, es van esmicolar els registres assolits el juny de 2019. En aquell moment, primer Artés (43,6 ºC) i després Alcarràs (43,8 ºC) van ostentar el rècord. L'estiu del 2022, considerat globalment el més càlid, es va arribar de nou als 43,6 a Vinebre.

Abans dels registres del 18 de juliol de 2023, els valors més elevats eren del juny el 2019 i, en grau més baix, el 2021, 2022 i 2015. Es tracta d'estacions automàtiques –en molts casos amb més de 25 anys de funcionament- de la seva àmplia xarxa. “En podem controlar les condicions de l'entorn, el manteniment dels sensors i la qualitat de les dades”, explica Aleix Serra, cap de l'equip de control de qualitat de dades del Meteocat.

Això no vol dir que anteriorment s'haguessin registrat temperatures encara més elevades, especialment en les calorades del 1982 i el 1987. Són valors que el Meteocat ni dona per bons ni per dolents, per la impossibilitat de validar-los. Per exemple, els 45,0 registrats el 10 de juliol de 1982 a l'aeroport de Sabadell. Aquell mateix dia, a Sallent es va arribar suposadament a 44,0. Sigui com sigui, són valors que van quedar oficialment superats el passat 18 de juliol.

Com es valida una temperatura extrema?

El Servei Meteorològic de Catalunya compta amb un equip que revisa totes les dades de la xarxa d'estacions. “És una validació més o menys manual”, explica Aleix Serra a Nació. “En principi hem de comptar que són bones, però quan detectem un valor anòmal o una temperatura extrema, salten les alarmes”, afegeix.

De fet, una de les claus per tenir dades de qualitat és el manteniment dels observatoris. En el cas del Meteocat, cada estació es visita dues vegades per anys, es revisen i es calibren els sensors i, si convé, es canvien. Aquestes visites també han de tenir en compte si han variat les condicions ambientals, per exemple amb un canvi en la tipologia de conreu de l'entorn. De fet, en alguns casos, aquest fet ha estat per motiu per traslladar o desmantellar un observatori.

Si aquests dies s'assolissin temperatures molt extremes, l'equip de qualitat de dades del Meteocat revisaria si les estacions del voltant han tingut un comportament similar. També si concorda amb l'evolució de la resta del dia –hi ha valors cada mitja hora- i, si convé, es desplaçarien a l'observatori per testejar-ne la fiabilitat.