Detecten per segona vegada en vint anys una lloba a Catalunya

Actualment hi ha un mínim de cinc exemplars, però continua sense haver-hi evidències de reproducció

A Catalunya hi ha un mínim de cinc exemplars de llop, un dels quals a Osona
A Catalunya hi ha un mínim de cinc exemplars de llop, un dels quals a Osona | Cedida pels Agents Rurals
11 d'octubre de 2024, 14:20
Actualitzat: 14:40h

A Catalunya ja hi ha una lloba. O, si més no, es va detectar el passat abril a Cistella, a l'Alt Empordà. Un dels cinc exemplars dels quals es té evidències genètiques de la seva presència al país, ara s'ha pogut determinar que es tracta d'una femella. Tot i això, continua sense haver-hi evidència de reproducció d'aquesta espècie que va tornar a inicis de segle.

Com a mínim cinc llops a Catalunya

A Catalunya enguany s'han recollit mostres genètiques de cinc llops. Dos a l'Alt Empordà -un dels quals una lloba-, un a l'Alta Ribagorça -assentat a la zona de l'Alt Pirineu des del 2021-, un altre al Port del Comte -que es mou entre el Solsonès i l'Alt Urgell- així com un cinquè a la Cerdanya.

"Això no vol dir que hi pugui haver més exemplars", expliquen fonts del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. En aquest sentit, fa mesos que un llop s'ha situat a la zona del Collsacabra, a Osona, hi ha protagonitzat fins a vuit atacs en una mateixa explotació de Rupit.

Des del retorn del llop a Catalunya -oficialment l'any 2000-, han arribat una vintena d'individus procedents de França i de la varietat itàlica. D'aquests, tots menys un eren mascles. Fonts de Territori assenyalen a Nació que el 2008 es va localitzar una lloba, a tocar de dos mascles, però aleshores tampoc es van trobar evidències de reproducció i, en conseqüències, no s'ha donat l'espècie com a oficialment establerta a Catalunya.

Més pressupost per als danys

La notícia sobre la localització el passat abril d'una lloba a Cistella, segons han avançat Europa Press i l'Ara, s'ha donat a conèixer aquest divendres en el marc de la taula de seguiment del llop en la qual participen responsables de l'administració, del sector ramader i d'entitats conservacionistes, entre altres. Allà, s'ha anunciat un augment del pressupost destinat a compensar els danys.

L'executiu català manté la posició de no impulsar la reintroducció del llop a Catalunya. Ara bé, l'escenari canviaria si hi hagués reproducció, ja que l'administració es veuria obligada a tirar endavant un pla de protecció.