Des de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) no tenen clara la tendència sobre les precipitacions, que consideren que estan subjectes a moltes incerteses. En aquest sentit, l'organisme de l'Estat no ha pogut calcular si estaran per sobre o per sota la mitjana, i consideren que "probablement serà normal", fet que vol dir relativament plujós, segons el delegat Ramón Pascual.
El responsable de l'AEMET a Catalunya ha valorat positivament l'episodi del cap de setmana -amb registres fins a 100 litres al Montseny i gruixos de 60-90 centímetres al Pirineu-, però ha recordat que, per anar bé, en caldrien diversos o algun de més intens, com el temporal Glòria, per millorar la situació dels embassaments de les conques internes, els més castigats de tot l'Estat. De fet, es calcula que per revertir la sequera caldria una desena d'episodis com el que acabem de viure.
[noticia]269735[/noticia]
On no hi ha dubtes és amb les temperatures. La previsió és que la primavera climatològica -març, abril i maig- continuï amb els termòmetres per sobre de la mitjana al nostre país, un fet que ja fa mesos que mostren tots els models estacionals.
[noticia]269590[/noticia]
Un febrer extraordinàriament càlid
L'hivern a Catalunya ha estat calorós, especialment el febrer, que ha presentat anomalistes de fins a 3 graus per sobre la mitjana. En el cas dels observatoris Fabra i de l'Ebre, amb sèries molt llargues, s'han superat els rècords. A l'aeroport de Girona, a més, fins a 19 dies s'ha arribat al llindar dels 20 graus.De fet, no es tracta d'una situació puntual. Tres dels quatre hiverns més càlids de la història a Catalunya -1990, 2006, 2020 i 2024- s'han produït la darrera dècada. "Aquesta vegada, a diferència dels anteriors, ni tan sols s'ha aconseguit una efímera treva al persistent i preocupant ritme càlid", apunta Ramón Pascual.
[impacte]