Si Sau és el termòmetre de la sequera, el malalt està millorant a marxes forçades. L'embassament osonenc ha aconseguit multiplicar per 10 les reserves en només dues setmanes. Ho ha fet, a més, sense alterar el volum de Susqueda, que es manté estable per sobre del 26%.
Del 2 al 20% de capacitat
L'Agència Catalana de l'Aigua va apostar a inicis d'abril per tornar a buidar Sau i concentrar la quantitat més gran de recurs hídric de bona qualitat a Susqueda. Tot plegat, va provocar que abans de l'important episodi de precipitacions del 29 d'abril -el dia més plujós dels dos darrers anys i mig, el pantà osonenc tornés a fregar el mínim històric amb només un 2,2% de les reserves.
L'ACA va tancar comportes tan bon punt les precipitacions -especialment importants al nord del Ripollès- van començar a arribar a l'embassament. Ràpidament, les reserves van començar a créixer, ja que el riu Ter va assolir un cabal màxim de 126 m3/s a Roda de Ter -al llarg de la primavera no arribava ni a 4-.
El desgel i els nous episodis de precipitacions han suposat que el volum envasat hagi crescut de manera sostinguda. Aquest dimecres, coincidint amb un nou episodi de pluja, ja ha assolit el 20%. En dues setmanes, les reserves han augmentat fins als 33 hm3, un terç del consum anual de la ciutat de Barcelona.
Evolució del % de l'embassament de Sau (2020-2024)
Una comparativa ben visible
L'ompliment de Sau es nota a ull un. Ho mostren aquestes fotografies del fotògraf Emili Vilamala. El 30 d'abril, tot just quan les reserves començaven a pujar, bona part de les construccions de l'antic poble de Sant Romà de Sau encara estaven emergides.
Actualment -la foto és del dilluns 13 de maig-, només es veuen parcialment les últimes construccions i el nivell de l'aigua ja es comença a acostar a la base de l'església.
Es calcula per tal que la làmina d'aigua arribi a la zona del campanar, l'embassament hauria d'arribar a prop del 30%, un llindar que es va assolir el passat mes de juny.
Susqueda es manté estable
Sau forma amb Susqueda un sistema. Normalment, un augment pronunciat de les reserves de l'embassament osonenc, suposa una reducció significativa de pantà aigües avall (o a la inversa). En aquest cas, sortosament, la multiplicació per 10 de les reserves de Sau no ha afectat l'altre reservori d'aigua.
Susqueda s'ha mantingut al llarg d'aquestes dues setmanes entorn del 26,3%, amb una lleugera pujada després de les pluges del 29 d'abril per l'arribada d'aigua procedent de cursos fluvials secundaris com la riera Major. Després d'un lleuger descens, aquests darrers dies, s'ha mantingut pràcticament igual malgrat que Acció Climàtica ha decidit assegurar aigües avall un cabal de 2.000 litres/s per reduir els impactes sobre la biodiversitat.
Al conjunt del sistema Ter-Llobregat, per la seva banda, la sortida oficial de l'emergència aquest dilluns va coincidir amb la superació dels 165 hm3 de reserves -avui dimecres ja són quasi 168-, precisament el llindar per deixar enrere l'excepcionalitat. Tot i això, només si augmenta molt el volum envasat, el Departament d'Acció Climàtica es podria plantejar reduir encara més les restriccions. En aquest sentit, cal recordar que l'estiu passat les reserves van arribar a 190 hm3 sense que se sortís de l'excepcionalitat.