Qui aquests dies s'hagi pogut acostar a Sauhaurà pogut comprovar que torna a presentar un aspecte preocupant. L'embassament osonenc se situa a només un 13% de capacitat quan fa dos mesos fregava el 32%. Malgrat que el context des de fa setmanes és de baixada de les reserves, aquest descens tan acusat està controlat: l'ACA està tornant a derivar molta aigua cap a Susqueda aprofitant que la qualitat del recurs a Sau és bona.
Una operació habitual
Els buidatges de Sau cap a Susqueda han estat freqüents al llarg de la sequera. “Es tracta de la gestió habitual: derivar l'aigua per preservar-ne la qualitat”, expliquen fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua a Nació.
Alguns d'aquests buidatges -com el que el febrer passat va situar Sau a l'1%, el seu mínim històric- s'han realitzat en moments crítics. Ara, amb el coixí de les precipitacions de la tardor, la situació és molt més tranquil·la.
De fet, des de l'ACA s'explica que actualment els indicadors de l'aigua a Sau no només són “sinó homogenis a tot l'embassament”. En aquest context, l'administració hidràulica fa setmanes que està transferint cap a Susqueda per tal de tenir el màxim de recurs d'alta qualitat al segon pantà abans de la primavera. Cal tenir en compte que, quan pugen les temperatures, és quan Sau comença a tenir problemes.
Evolució del percentatge Sau (2020-2025)
Aquesta setmana comença amb unes reserves de només el 13,2%, quan just fa dos mesos se superava el 31%. El 21 de juny va assolir un volum del 45,7% -el millor registre des del juliol de 2022-, però a inicis d'octubre, abans de les pluges vinculades a les danes, havia baixat fins al 17,8%. Aquest buidatge s'ha accelerat els darrers dies. De fet, avui es desembassa més del triple d'aigua que entra -10 m3 a la presa i només 3 a Roda de Ter-.
Continua la tendència a la baixa
Més enllà de Sau -la seva caiguda provoca que Susqueda hagi pujat fins al 37%-, al conjunt del sistema Ter-Llobregat es manté la tendència a la baixa, força habitual en aquesta època. De fet, el desembre i el gener són dels mesos -juntament amb l'estiu- amb menor pluviometria a les capçaleres del Pirineu Oriental. A més, la manca actual de neu i l'absència de pluja a la vista, fa pensar que aquest descens es mantindrà les properes setmanes.
Evolució de les reserves del sistema Ter Llobregat (2020-2025)
Concretament, els embassaments que abasteixen la regió metropolitana de Barcelona tenen un total de 212 hm3, el que representa un 34,7%. Són valors superiors que més que dupliquen els de l'any passat (103 hm3) i que superen els del 2023 (187 hm3). Per altra banda, el marge respecte a l'escenari d'excepcionalitat -que obligaria a endurir les restriccions- es manté en uns 5-6 mesos en l'hipotètic cas que no plogués ni una gota.
Al conjunt de les conques internes de Catalunya, per la seva banda, els embassaments estan al 32,9%, amb Darnius-Boadella sense millorar -poc per sobre del 17%- i Siurana per sota del 10%.