El 2024 es tanca amb el doble de reserves als embassaments que un any enrere

El sistema Ter-Llobregat es manté molt estable i s'allunya fins a finals de primavera la possibilitat d'endurir les restriccions

L'ambient hivernal afavoreix que les reserves dels embassaments es mantinguin més estables
L'ambient hivernal afavoreix que les reserves dels embassaments es mantinguin més estables | Emili Vilamala
23 de desembre de 2024, 07:00
Actualitzat: 24 de desembre, 8:28h

Després de tres anys nefastos, el 2024 ha portat bones notícies per a la sequera. Els embassaments del sistema Ter-Llobregat, de fet, l'acabaran amb el doble de reserves que fa 12 mesos. A més, a l'espera de la primavera, el marge respecte a l'enduriment de restriccions continua sent molt notable.

Més que aigua que el 2023 i el 2022

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat tenen actualment uns 218 hm3, fet que els situa al 35,6% de capacitat. Evidentment, continuen sent valors encara massa baixos per afrontar el 2025 amb total tranqui·litat, segons admeten responsables de la gestió de l'aigua consultats per aquest diari, però suposen un escenari ràdicament diferent al de fa un any.

Concretament, el 22 de desembre de 2023 només hi havia 108,3 hm3. La situació, absolutament crítica, encara va empitjorar amb l'inici d'any i va obligar a decretar l'emergència per sequera, fet que suposava les restriccions més dures per a tots els sectors. El punt d'inflexió es va produir el 8 de març, els embassaments van assolir un mínim històric de 90 hm3 -el 14%-, coincidint amb l'inici d'unes pluges que es van allargar fins a inicis de juny.

La comparació entre la situació actual i la de fa un any és clara: hi ha just el doble de reserves. També és millor que fa dos anys: quan els embassaments que abasteixen la regió metropolitana de Barcelona, l'àrea urbana de Girona, la Costa Brava sud i part de la Catalunya Central tenien 194,85 hm3 (31,8%).

Evolució reserves sistema Ter-Llobregat (2020-2024)

De fet, un dels elements interessants és l'evolució d'aquestes darreres setmanes. Malgrat que des de finals de novembre tornen a perdre reserves -una vegada exhaurit els efectes de les danes de la tardor-, el descens és molt menor que els tres anys anteriors. De fet, mirant la gràfica, el comportament és pràcticament estable i es pot arribar a tardar uns 9 dies a consumir 1 hm3. En aquest sentit, l'hivern és una època de l'any molt favorable: baixen els consums de tots els sectors, però també es redueix al mínim l'evaporació per les baixes temperatures.

Molt marge respecte a l'excepcionalitat

Les actuals reserves deixen un marge de quasi 75 hm3 -equivalent al consum de quasi 10 mesos de la ciutat de Barcelona- respecte a l'escenari d'excepcionalitat. D'aquesta manera, fins i tot si no plogués ni una gota, no caldria endurir les restriccions, com a mínim, fins a final de primavera.

A banda d'esperar més pluges per als propers mesos que, fins i tot, permetessin derogar l'actual alerta per sequera, el Govern confia en augmentar els recursos hídrics al sistema ja l'any vinent. En aquest sentit, destaca l'ampliació de la potabilitzadora de la Trinitat al Besòs que, amb una inversió de quasi 35 milions d'euros, permetrà incrementar la capacitat en 12-15 hm3 anuals.