Dilluns 20 de gener de 2025, 18:02 hores (hora catalana). Donald Trump jura el càrrec com a47è president dels Estats Units. Pel fred, ho ha fet a l'interior del Capitoli i no a les escales de l'entrada principal, pel qual no ha deixat la tradicional imatge del nou cap del país donant-se el primer bany de masses de la legislatura. La fotografia ha estat entre les parets de la seu del Parlament que els seus partidaris van assaltar el 6 de gener del 2021 per intentar impedir que els resultats electorals de la seva derrota fossin certificats. Enguany, però, el traspàs s'ha celebrat sense cap incidència ni sospites de frau, tot i que sí que amb múltiples interrogants sobre el que pot oferir un mandat que es preveu transcendental.
Les primeres qüestions es podrien començar a resoldre en les primeres horesi dies de la nova presidència de Trump, ja que diversos mitjans estatunidencs apunten que hi ha un dispositiu per començar a expulsar persones immigrades sense papers a ciutats com Chicago i San Diego. D'altra banda, el líder republicà ja ha ampliat el termini perquè la xarxa social xinesa TikTok continuï operant als Estats Units, després que deixés de funcionar aquest dissabte per ordre del Tribunal Suprem, que va avalar una llei aprovada al Senat amb els vots favorables de la majoria del Partit Demòcrata i del Republicà, i que el mateix Trump va impulsar.
A l'esfera internacional, els missatges de Trump en campanya i durant les setmanes prèvies a l'inici de la legislatura apunten a un afebliment de les institucions globals i un retorn de l’imperialisme al món. Si en el primer mandat va pagar el preu de la inexperiència, ara és diferent. Es desconeix la intensitat de la segona legislatura, que segur que serà disruptiva. Sigui com sigui, comença l’era Trump.
Una era Trump que projecta cinc claus o característiques troncals. La primera és l'afebliment de les institucions, que s’estan adaptant al nou mandatari. El Senat sembla disposat a avalar la gran majoria de designacions governamentals i el Tribunal Suprem li ha aplanat el camí a la immunitat pels seus nombrosos problemes judicials. El culte a la força i el nou imperialisme també marcaran els pròxims quatre anys als Estats Units, així com la degradació del sector públic, amb el nomenament dels multimilionaris Elon Musk i Vivek Ramaswamy, molt crítics amb les regulacions, per dirigir una oficina encarregada precisament de“reformar” l’administració. Això porta al quart pilar, el del poder de la broligarquia, amb un creixent lligam i aiguabarreig entre el poder polític i l'econòmic. Tot, davant la mirada inquieta d'una Europa que tem quedar emparedada entre un Washington més desconegut i reticent i una Rússia que, a Ucraïna i pressionant els bàltics, ha anat endurint els ullals imperials.