El canvi climàtic evidencia la fractura entre Donald Trump i la resta del G-7

El president dels Estats Units assegura que aquesta setmana donarà a conèixer si abandona o no l'acord de París | La cancellera Angela Merkel defineix les converses amb el mandatari sobre canvi climàtic com a "molt insatisfactòries"

Publicat el 30 de maig de 2017 a les 05:00

Els dirigents del G-7 en ple flanquejats pel president del Consell d'Europa, Donald Trusk (esquerra) i de la Comissió Europa, Jean-Claude Junker (dreta) Foto: Europa Press


La reunió del G-7 ha deixat paleses les diferències existents entre els seus membres en relació al canvi climàtic i el compromís per complir amb l'acord de París firmat l'any 2015. El president nord-americà, Donald Trump, va ser l'únic d'abstenir-se a ratificar el suport al pacte ambiental.

El document final del G-7, en què es detallen les conclusions a les quals s'ha arribat durant la reunió, s'especifica que "els Estats Units està en procés de revisar les seves polítiques sobre canvi climàtic i sobre l'acord de París, per la qual cosa no es pot unir al consens sobre aquests temes". Un consens al qual sí que han arribat el Canadà, França, Alemanya, el Regne Unit, Itàlia i el Japó per reafirmar "el fort compromís per implementar l'acord de París".

En plena campanya electoral, Trump va prometre abandonar l'acord de París però de moment va endarrerint la seva decisió definitiva. En un primer moment es pensava que el mandatari i el seu equip, que està dividit en aquest tema, donarien a conèixer la seva postura sobre el pacte de París abans de la reunió del G-7. Ara, Trump ha promès, a través d'un tuit, que prendrà la seva decisió final aquesta setmana.
 

Merkel i Macron defensen l'acord de París

La postura de Trump no ha agradat els altres líders del G-7 i fins i tot la cancellera alemanya, Angela Merkel, va definir les converses sobre canvi climàtic mantingudes amb el president nord-americà com a "molt insatisfactòries".

Per una altra part, el president francès, Emmanuel Macron, va declarar que li havia dit a Trump que "és indispensable per a la reputació dels Estats Units i l'interès dels mateixos nord-americans que segueixi compromès" amb l'acord de París.

Merkel també ha volgut llançar un missatge sobre les relacions entre Europa i els Estats Units, ja que, segons ella, "els temps en què ens podíem refiar completament dels altres estan arribant a la seva fi".

"Naturalment" que això es fa mantenint una relació d'amistat amb els Estats Units i el Regne Unit, i amb els veïns com Rússia i altres països, va indicar la mandatària alemanya. "No obstant això, hem de saber que hem de lluitar nosaltres mateixos pel nostre futur i el nostre destí com a europeus", va agregar.

El procés de sortida

El dirigent nord-americà podria deixar de complir l'acord de París, firmat i ratificat durant la presidència d'Obama, però per a això hauria de denunciar el pacte subscrit.

Trump no ho podria fer abans del 5 de novembre de 2019, a meitat del seu mandat, ja que qualsevol de les parts pot denunciar el text després que hagin transcorregut tres anys a partir de la data d'entrada en vigor. A més, la decisió no faria efecte fins un any després, la qual cosa situaria la sortida dels Estats Units pràcticament al final del seu mandat a la Casa Blanca.

L'acord de París suposa una fita en la lluita contra l'escalfament global, ja que està signat per gairebé 200 països i ratificat per 147, inclosos la potència nord-americana i la Xina, dues de les nacions més contaminants del món, la qual cosa augmenta les possibilitats d'èxit d'aquest tractat ambiental.

Focus en conflictes i migracions

A part de les discrepàncies sobre el tema, els dirigents dels països del G-7 van acordar incrementar els esforços per intentar acabar amb la guerra de Síria, a més d'intensificar la lluita contra el terrorisme, sobretot Estat Islàmic i Al-Qaeda.

També van reiterar el seu compromís en la no proliferació i desarmament d'armes nuclears, sobretot de Corea del Nord, ja que "cada vegada més planteja nous nivells d'amenaça per la pau i l'estabilitat internacional".

Així mateix, els líders del G-7 no van descartar la possibilitat d'augmentar les sancions sobre Rússia si no implementa els acords sobre Ucraïna i respecta la seva sobirania. El G-7 va condemnar l'annexió il·legal de Crimea per part de Rússia però al mateix temps van destacar que "malgrat les diferències" estan disposats a "comprometre's amb Rússia per fer front a les crisis regionals i els desafiaments comuns quan sigui del nostre interès".

Per l'altra part, mentre que els països del G-7 van mantenir la necessitat de defensar els drets humans dels refugiats i migrants, també van reafirmar els drets dels estats a"controlar les seves fronteres i establir polítiques tenint en compte els seus interessos i seguretat nacional".

Defensa del lliure comerç

En relació al comerç, el G-7 va arribar al consens de "mantenir els mercats oberts i lluitar contra el proteccionisme, així com les pràctiques comercials deslleials". Una declaració que contrasta amb la que va fer Trump just abans de la reunió a Sicília dient que les pràctiques comercials d'Alemanya "són molt dolentes".

En el que porta de presidència, Trump ha criticat en diverses ocasions els tractats de comerç i les polítiques d'altres països en aquest àmbit sota la premissa que s'han de protegir primer els interessos nord-americans, l'America First. Trump ha abandonat l'acord TPP, un tractat entre onze països d'Amèrica i Àsia, i les negociacions del TTIP, entre la UE i els EUA, s'han paralitzat.