
La CIA té gravacions d'interrogatoris a Ramzi Binalshibhen, un dels conspiradors de l'atemptat del 11-S, realitzades en una presó secreta del Marroc. L'agència 'AP' ha tingut accés a dues cintes de vídeo i una d'àudio que es trobaven sota una taula d'escriptori i donarien un prisma sense precedents sobre la participació de governs estrangers en la detenció de sospitosos de terrorisme. Les cintes mostren a Binalshibh sent interrogat en unes instal·lacions a prop de Rabat que la CIA va utilitzar el 2002. Es creu que són les darreres que es conserven d'interrogatoris a terroristes després del 11-S, ja que la CIA en van fer desaparèixer 92 sobre dos altres sospitosos, Abu Zubaydah i Abd al-Nashiri.
Agents de la CIA han confirmat a 'AP' que les cintes corresponen als interrogatoris de Binalshibh en una presó secreta propera a Rabat, i que es creia que les cintes havien estat eliminades, com es va fer amb gairebé un centenar de gravacions el 2005. Però el 2007 un treballador de la CIA va descobrir una capsa amagada un escriptori del Centre de Contraterrorisme i van resultar ser les cintes de Binalshibh.
Un fiscal del Departament de Justícia, que ja estava inverstigant si la desaparició de les cintes d'Abu Zubaydah i Abd al-Nashiri era legal, haurà de provar ara també per què les de Binalshibh no van sortir mai a la llum. En dues ocasions el govern va assegurar al jutge federal que les gravacions no existien.
Les cintes podrien dificultar el procés que els Estats Units manté obert contra Binalshibh, de 38 anys, que ha estat descrit com un "subministrador clau" en els atacs del 11 de setembre de 2001 contra les Torres Bessones. Si les cintes arriben al judici, podrien revelar clarament el paper que el Marroc va jugar en el programa de contraterrorisme conegut amb el nom de Greystone, que autoritzava a la CIA a retenir terroristes en presons secretes i traslladar-los a altres països.
Les gravacions també podrien ser una prova de l'estat mental de Binalshibh durant els primers mesos de la seva captura. Segons documents judicials, la defensa ha demanat arxius mèdics per veure si els anys que va passar retingut per la CIA el van afectar mentalment -actualment se l'està tractant per esquizofrènia amb medicaments antipsicòtics.
El govern del Marroc no ha fet declaracions sobre les cintes de Binalshibh. De fet, el país àrab no ha reconegut mai l'existència del centre de detencions on Binalshibh va ser retingut.
Membres del govern dels Estats Units han assegurat a 'AP' que a la presó marroquina no es van utilitzar mètodes d'interrogació abusius, com submergir el cap del detingut en aigua per simular que s'ofega –com sí mostraven les cintes eliminades de Zubaydah i al-Nashiri. "Les cintes només mostren un home en una sala contestant preguntes", ha assegurat un membre del govern que coneix el programa d'interrogacions d'aprop.