
L'economista Takatoshi Ito (Tòquio, 1950) considera que encara "és molt d'hora" per abandonar l'energia nuclear i creu que les centrals encara poden produir energia "durant dècades". Però, després de l'experiència de Fukushima, aposta perquè només operin aquelles plantes que realment estiguin fora de perill: "Els marges de seguretat a les nuclears de tot el món han de ser superiors que abans", declara en una entrevista a l'ACN. En aquest sentit, Ito -catedràtic de la Universitat de Tòquio i exassessor del Fons Monetari Internacional- critica que va ser un "error" del govern japonès allargar la vida de Fukushima Daiichi, que ja tenia 40 anys.
"Després de 40 anys, molts dissenys han canviat, s'han creat nous mecanismes i els nous models són més segurs", reflexiona Ito, que convida els governs d'arreu del món que tinguin en compte "l'antiguitat i el disseny de les seves centrals per veure quines plantes es mantenen i quines s'aboleixen". Sis mesos després del desastre de Fukushima Daiichi, per exemple, s'està "descobrint que la planta tenia defectes". 


I és que, si bé el Japó poc a poc es va recuperant del terratrèmol i el tsunami que van sacsejar el país del sol naixent el passat 11 de març, encara és una incògnita com i quan es resoldrà la crisi nuclear. "Encara estem descobrint l'abast del problema, hi ha moltes incerteses i no sabem quant de temps trigarà tot plegat", lamenta. 


L'economista japonès relata que "a curt termini, hi ha hagut molts efectes adversos", sobretot basats en el fet que hi ha hagut una escassetat d'energia i "s'ha hagut de recórrer més al petroli i al gas, el que ha augmentat els costos". Això, a més, ha afectat moltes fàbriques, que han hagut de restringir el consum, sobretot aquest estiu. En vistes que l'estiu vinent també hi hagi mancances energètiques, "moltes empreses estan pensant en marxar del Japó". 


Pel que fa a les conseqüències a mig termini, en canvi, Takatoshi considera que "si el govern respon adequadament", es poden recuperar. "Si la política funciona, l'economia seguirà, perquè les indústries manufactureres són molt bones i la gent al Japó està molt ben preparada per fer una bona feina", subratlla.