Israel ataca Rafah i assegura que la treva acceptada per Hamàs està «lluny de les seves exigències»

La població pateix les conseqüències de l'ofensiva israeliana mentre intenta escapar del que es considera l'últim reducte de la milícia

Un pare i el seu fill fugen de les runes resultants d'un atac d'Israel al centre de la Franja
Un pare i el seu fill fugen de les runes resultants d'un atac d'Israel al centre de la Franja | Europa Press
06 de maig del 2024
Actualitzat a les 22:07h

Israel ha llençat un seguit d'atacs sobre Rafah tot i la pressió internacional mentre Hamàs ha acceptat el pla de treva dels mediadors, Qatar i Egipte. De fet, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assegurat que l'alto el foc està "lluny de les seves exigències" i, precisament per això, mantindrà l'ofensiva sobre el que considera l'últim reducte del Moviment de Resistència Islàmica a la Franja de Gaza. No obstant això, Netanyahu ha afirmat aquest mateix dilluns a la nit que enviarà una delegació per a negociar una possible treva.

Més enllà de l'alto el foc, damunt la taula també hi hauria un intercanvi de presoners i el retorn dels desplaçats. En aquesta línia, un funcionari de Hamàs ha indicat a Reuters que una delegació de la milícia visitarà aviat la capital egípcia del Caire per discutir els detalls d'un possible pacte així com els següents passos. Per part seva, un portaveu de l'exèrcit israelià ha recalcat que les autoritats israelianes estan “estudiant seriosament la seva resposta”.

Per ara, però, no s’han fet públics els detalls de la proposta d’alto el foc, ni tampoc de quant temps seria la seva durada. De moment, l'únic que noten els i les residents és l'ofensiva d'Israel, que es produeix poques hores després que l'exèrcit de Netanyahu iniciés l'evacuació de la població palestina de l'est de Rafah.

A Rafah hi ha més d'1,2 milions de desplaçats a conseqüència de l'entrada de tropes israelianes que han anat escombrant de nord a sud l'enclavament palestí. Les Nacions Unides ja han advertit que una eventual operació militar a la zona tindria conseqüències devastadores i que la comunitat internacional la rebutja per complet.

Desenes d'estudiants acampen al claustre de la UB per denunciar "el genocidi del poble palestí"

Mentrestant, a Catalunya, desenes d'estudiants han acampat aquest mateix dilluns al claustre de la Universitat de Barcelona (UB) per denunciar "el genocidi del poble palestí". Emulant les protestes als Estats Units i a França, els i les manifestants pretenen passar-hi "algunes nits", però tampoc han concretat quants dies hi seran. El moviment estudiantil exigeix a les universitats catalanes que trenquin "relacions acadèmiques amb les institucions universitàries i de recerca d'Israel".

El membre del comitè estudiantil en solidaritat amb el poble palestí, Pablo Castilla ha alertat en declaracions a l'ACN que esperen que les direccions universitàries "no s'atreveixin a actuar com han fet en altres llocs del món". Des de la UB han assegurat que permetran l'acampada contra la guerra a Gaza.

 

Arxivat a