
Hollywood viurà aquesta nit la 83a cerimònia d'entrega dels premis Oscar. Tot està a punt perquè la flor i la nata de la indústria cinematogràfica desfili per la catifa vermella amb el seu millor somriure.
La pel·lícula 'Biutiful', del director mexicà Alejandro Gonzalez Iñarritu, va ser rodada a Barcelona i mostra la cara més obscura de la capital catalana a través del personatge interpretat per Javier Bardem. 'Biutiful' competirà en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa amb la grega 'Dogtooth', la danesa 'In a better world', la canadenca 'Incendies', i l'algeriana 'Hors-la-loi'. 'In A Better World' es va imposar a 'Biutiful' als Globus d'Or en aquesta categoria.
Bardem opta al seu segon Oscar com a millor actor pel seu paper a 'Biutiful'. Es tracta de la seva tercera candidatura a aquests premis després de 'Abans que es faci de nit' (2000) i 'No és país per a vells' (2007), film pel qual es va endur el seu primer Oscar com a millor actor. Bardem té com a rivals per a l'estatueta al favorit Colin Firth (pel film 'El discurs del rei'), Jesse Eisenberg ('La xarxa social'), James Franco ('127 hores') i Jeff Bridges ('True Grit').
Per a l'estatueta de millor actriu, competeixen Annette Bening ('The kids are all right'), Nicole Kidman ('Rabbit Hole'), Jennifer Lawrence ('Winter's bone'), Natalie Portman ('Black Swan') i Michelle Williams ('Blue Valentine').
A millor pel·lícula, les nominades són 'Black Swan', 'The Fighter', 'Inception', 'The kids are all right', 'The king's speech', '127 hores', 'La xarxa social', 'Toy Sory 3', 'True grit', i 'Winter's Bone'.
Aquest 2010, els Oscar arriben com una pugna entre el Regne Unit (amb el film 'El discurs del Rei') i els Estats Units ('La xarxa social'). Totes dues acumulen nominacions per guió, director i actors (inclosos els protagonistes Jesse Eisenbert i Colin Firth, respectivament) i es caracteritzen per retratar el seu respectiu país d'origen.
Segons alguns analistes, 'El discurs del rei' pot sortir amb avantatge ja que es dirigeix a un públic més gran, una edat que s'ajusta més a la del jurat. El film, de Tom Hooper, és sobre el rei Jordi VI d'Anglaterra, pare de la reina Elisabet II. 'La xarxa social', de David Fincher, és una història típicament americana i parla sobre la fundació de Facebook.
Quan aquest diumenge comenci la 83a cerimònia d'entrega dels premis Oscar, els productors de la gala esperen recuperar els espectadors amb la història de Hollywood i fer servir la tecnologia i les noves plataformes per atraure els seguidors més joves. Els productors Don Mischer i Bruce Cohen han escollit com a presentadors James Franco, de 32 anys, i a Anne Hathaway, de 28, i durant tota la setmana tots dos han anat penjat a Internet diversos vídeos còmics mostrant com practicaven per a la cerimònia.
És la primera vegada en la història dels premis americans que una dona i un home es converteixen en copresentadors. Hathaway, amb 28 anys, passarà a ser la conductora més jove de la cerimònia, un títol que fins ara el tenia Donald' O'Connor, que va ser copresentador el 1954.
Al llarg dels darrers anys, el nombre d'espectadors de la gala ha anat disminuint, tot i que és el segon programa més popular de la televisió dels Estats Units.
L'audiència de l'any passat va ser més elevada que en els darrers cinc anys, amb 42 milions d'espectadors, però en gran part això es va deure a la popularitat d''Avatar', candidata a millor pel·lícula, que havia aconseguit atraure els seguidors més joves.
Els índex d'audència augmenten normalment quan les pel·lícules populars aspiren a les categories més importants. Així va passar el 1998, quan 57 milions de persones van veure l'entrega de l'Oscar a la millor pel·lícula a 'Titanic'. La xifra més baixa han estat els 32 milions d'espectadors de la cerimònia del 2008, quan va guanyar el drama 'No és país per a vells'.
Els productors de la cerimònia, Don Mischer i Bruce Cohen, van comparèixer aquest divendres per explicar com seria la gala, però van seguir la tradició de donar-ne pocs detalls. Van avançar, però, que els escenaris no seran excessivament elaborats i que es farà servir tecnologia contemporània: Twitter i Facebook, així com càmeres entre els bastidors i en la catifa vermella.
La cadena de televisió ABC retransmetrà la gala el diumenge en directe a partir de les vuit del vespre (dues de la matinada, hora catalana) per als Estats Units i 200 països de tot el món.