El laborisme escombra 14 anys d'hegemonia conservadora al Regne Unit amb una majoria absoluta

Els 'tories' s'enfonsen en el que ja és el seu pitjor resultat des de la creació del partit, Farage irromp a Westminster i el Partit Nacional Escocès pateix la nit més dolenta en anys

El líder laborista, Keir Starmer, amb els seus seguidors seguint el recompte de les eleccions
El líder laborista, Keir Starmer, amb els seus seguidors seguint el recompte de les eleccions | Jeff Moore / PA Wire / dpa
Redacció
05 de juliol de 2024, 07:40
Actualitzat: 17:44h

El Partit Laborista ha arrasat en les eleccions generals britàniques que s'han celebrat aquest dijous. Els resultats confirmen l'àmplia majoria que els sondejos a peu d'urna han avançat durant la nit per al partit liderat per Keir Starmer i també certifiquen l'enfonsament del Partit Conservador, que ha signat el seu pitjor resultat després de 14 anys d'hegemonia. Amb el recompte encara en marxa, a primera hora del matí, els laboristes ja havien assolit la majoria absoluta necessària. El resultat final determina que ja tenen 412 escons, provocant una pèrdua de 230 per als conservadors. Starmer ha defensat que “el canvi ha començat” mentre que el líder conservador,Rishi Sunak, ha admès la derrota sense pal·liatius: “Hi ha molt a reflexionar”, ha dit.

La desfeta dels conservadors confirma el seu pitjor electoral des de la creació del partit, que obtenen un total de 121 diputats, 250 menys que en els anteriors comicis. De fet, entre els conservadors que s'han quedat sense escó hi ha el secretari de Justícia, Alex Chalk, que és el primer membre de l'executiu en quedar fora de la cambra. El mateix camí ha seguit el secretari de Defensa, Grant Shapps, que ha caigut davant el candidat laborista a Welwyn Hatfield, o el líder dels conservadors escocesos, que tampoc ha pogut guanyar escó. En una intervenció aquest matí, Sunak ha assumit la seva derrota electoral i ha avançat la seva dimissió com a líder de la formació. "Em sap greu no haver complert", ha afegit, alhora que ha volgut subratllar el que serà el seu substitut: "Els seus èxits seran els de tots".

Per contra, figures rellevants del Partit Laborista, com la seva número dos, Angela Rayner, sí que han guanyat l'escó. El mateix Starmer també ho ha fet, mentre Jeremy Corbyns'ha imposat als seus antics companys de partit a Islington North, a Londres, on es presentava com a independent

Els laboristes d'Starmer han obtingut la distància més gran amb els conservadors en gairebé 30 anys. Ara bé, Starmer no ha arribat a aconseguir els 418 escons assolits per Tony Blair a les eleccions del 1997. Els resultats també confirmen l'ascens dels liberals, que amb el recompte gairebé definitiu tenen 71 diputats, superant àmpliament els vuit que va aconseguir en les darreres eleccions. El seu líder, Ed Davey, ha subratllat a X que es tracta dels millors resultats de la formació en l'últim segle i ha agraït el suport de la ciutadania per "fer fora els conservadors del poder" i "defensar els canvis que el país necessita". Ha afegit: "Cada diputat liberal demòcrata serà un campió local per a la seva comunitat i reivindicarà el sistema de salut públic".

Farage aconsegueix l’escó

El recompte també confirma la irrupció del nou Partit Reformista de l'ultra Nigel Farage a la Cambra dels Comuns. El líder de Reform aconsegueix així entrar al parlament de Westminster després de set intents fallits en què havia quedat fora per les dificultats d’assolir majoria segons el sistema electoral britànic. Farage ha guanyat l'escó a Clacton -on el seu antic partit UKIP ja havia aconseguit imposar-se abans- amb una majoria del 46% i esdevé així finalment diputat.

La irrupció del partit de Farage a la cambra, però, ja s'havia confirmat abans durant la matinada amb l'elecció de Lee Anderson, que ha estat el primer electe de la formació a Ashfield. "Vull que torni el meu país i Ashfield pot jugar el seu paper en això", ha dit després de ser elegit. La formació s'ha quedat amb els quatre escons que ja ha obtingut, tot i que a l’inici de la nit l’enquesta a peu d’urna apuntava a la possibilitat que se n’embutxaqués 13.

El laborisme avança a Escòcia

Una de les grans derrotes de la nit la pateix el Partit Nacional Escocès (SNP). Els resultats han conduït a victòries laboristes a Escòcia que han fet que l'SNP, en crisi des de fa mesos, deixi de ser el primer partit a Escòcia. La formació ha perdut 38 representants, i es queda només amb nou, fins i tot per sota del que apuntava l’enquesta a peu d’urna, en el seu pitjor resultat des del 2010. Per la seva banda, el Plaid Cymru de Gal·les es manté amb quatre escons. I, finalment, pel que fa a Irlanda del Nord, el Sinn Féin s'ha convertit en el partit amb més diputats, amb un total de set fins a avançar la DUP, amb quatre.

Resultats en percentatges

El vot al Regne Unit és uninominal, és a dir, que s'escull un sol diputat per circumscripció. Això vol dir que el candidat que venç en una circumscripció s'endú tots els vots. Tenint en compte aquest sistema, el percentatge de vots dels laboristes a tot el Regne Unit ha estat del 33,7%.

En segon lloc apareixen els conservadors, amb un 23,7% -en les darreres eleccions van agrupar un 43,6% dels vots-, mentre que els liberals es queden amb un 12,2%. Malgrat imposar-se en unes poques circumscripcions, el partit de l'ultra de Farage agrupa un 14,3% de les paperetes, mentre que l'SNP escocès baixa del 3,7% fins al 2,5% a tot el Regne Unit.