Sánchez a Netanyahu: «Li he demanat un alto el foc humanitari»

El president espanyol ha conversat amb el primer minisitre Israelià el dia que ha arribat a Gaza un segon comboi carregat amb aigua, aliments i medicines

Publicat el 22 d’octubre de 2023 a les 20:47
Actualitzat el 22 d’octubre de 2023 a les 22:01
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha conversat aquest diumenge amb el primer ministre Israelià, Benjamín Netanyahu. El president espanyol ha explicat en una piulada a X que ha condemnat els atacs terroristes de Hamas i el dret d'Israel a defensar-se. Ha insistit a Netanyahu en la necessitat d'un alto el foc humanitari perquè l'ajuda arribi als civils que la necessiten de manera "suficient i sostinguda". Ha traslladat també la preocupació perquè el conflicte no s'estengui a la resta de la regió i ha expressat que "cal una solució definitiva perquè "de dos Estats, Israel i Palestina, coexisteixin en pau i seguretat". El cap de l'executiu espanyol va assistir dissabte a la cimera d'Egipte convocada expressament per buscar una solució al conflicte armat que ha escalat arran d'un atac de Hamàs a Isrel fa un parell de setmanes però que no va aconseguir cap acord substancial.

Tot, el mateix dia que ha arribat un segon comboi amb ajuda humanitària a Gaza. Després que aquest dissabte s'obrís per primera vegada la frontera amb Egipte, el pas de Rafah, aquest diumenge al migdia un total de 17 camions carregats d'aigua, aliments i medicines han arribat a la població de la Franja. Aquesta important notícia s'emmarca, però, en l'estratègia més àmplia del govern del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, per desestabilitzar el tauler polític i social del Pròxim Orient.

[seguiment]988[/seguiment]
La crisi amb Palestina ha ficat en un embull alguns dels règims del territori i ha frenat la "normalització" per la qual tant han treballat diplomàticament Israel. En les últimes hores aquest escenari s'ha fet evident amb la intensitat en què s'han produït els bombardejos sobre Gaza i Cisjordània, però també pels míssils que les tropes de Netanyahu han llençat contra els aeroports de Damasc i Alep, a Síria. En aquest últim cas, l'atac ha acabat amb un civil mort i un altre ferit, i amb totes dues instal·lacions fora de servei.

Militars israelians durant protestes a Cisjordània Foto: Europa Press


En canvi, per l'altra banda, les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han denunciat "els atacs que Hezbollah i altres organitzacions terroristes recolzades per l'Iran han perpetrat contra Israel des del començament de la guerra amb Hamàs" i han advertit de les conseqüències d'aquestes agressions per al Líban

"Se suposa que la frontera entre Israel i Líban està lliure d'armes il·legals, que és el llenguatge de l'ONU per a les armes de Hezbollah, i se suposa que ni tan sols són allà, però clarament hi són. Tenen llibertat de moviment. Han aprofitat moltes oportunitats per atacar civils i soldats israelians", ha denunciat el tinent coronel Jonathan Conricus en un vídeo publicat a X. Conricus ha defensat que "fins ara" la resposta dels israelians ha estat equilibrada, tàctica i confinada a les àrees pròximes a la frontera des d'on Hezbollah ha estat atacant i ha advertit que el partit-milícia libanès "està jugant un joc molt, molt perillós".

Des de l'Exèrcit israelià han denunciat la "intensificació de la situació en els últims dies" i han instat el Líban a qüestionar-se pel "preu" a pagar. "Està realment disposat l'estat libanès a posar en perill el que queda de la prosperitat i la sobirania libaneses pels terroristes de Gaza, per l'ISIS de Gaza? Aquesta és una pregunta que les autoritats libaneses han de fer-se i respondre. Perquè, tal com estan les coses, Hezbollah està agredint i arrossegant el Líban a una guerra en la qual no guanyarà res, però en la qual pot perdre molt", ha sentenciat el militar.