"Europa ens ha tractat molt malament. No compra els nostres productes ni els nostres cotxes". Donald Trump ha intervingut aquest dijous davant el Fòrum Econòmic Mundial que es reuneix a Davos. Ho ha fet per videoconferència des de Washington enmig d’una gran expectació. El fòrum, que ha aplegat més de 2.500 persones dels àmbits polític, econòmic i intel·lectual de més de 120 països, ha simbolitzat durant anys el capitalisme liberal més identificat amb la globalització. Però el discurs que ha escoltat avui ha estat molt diferent de l’habitual.
Trump ha alliçonat Davos sobre el que pot ser el nou full de ruta del capitalisme. Si el Fòrum ha representat la voluntat més globalista del capitalisme, Trump ha deixat clar que les coses han canviat. Aquells que produeixin productes als Estats Units es beneficiaran de fortes reduccipns fiscals, però "qui no produeixi als Estats Units, pagarà aranzels".
Un 5% de despesa militar
Trump també ha parlat de la situació internacional, afirmant que el final de la guerra a Ucraïna està molt a prop. Ha repetit que amb ell de president no hi hagués hagut invasió russa. Però, a més, ha exigit dels seus socis occidentals un 5% de despesa militar, quan la darrera proposta de l'OTAN per als seus membres ha estat del 2%. Un esforç aquest que implicaria canvis dramàtics en les polítiques socials de molts països.
Klaus Schwab es retira: un canvi d’època
L’atzar ha volgut que el retorn de Trump coincideixi amb la retirada de Klaus Schwab de la presidència executiva del fòrum. Va ser aquest economista alemany qui va fundar l’encontre mundial a inicis dels 70. Ara, amb 86 anys, diu adeu després d’un itinerari en què Davos ha acabat encarnant totes les contradiccions del capitalisme global. Malgrat les inquietuds socials que han inspirat Schwab, un acadèmic preocupat per l’escalfament climàtic i la desigualtat, i de qui es diu que viu de manera discreta i austera, el Fòrum ha estat nodrit per la flor-i-nata del gran diner transnacional. La jubilació de Schwab, en tot cas, té molt de canvi d’època.
Els darrers anys, Davos s’havia apuntat a cert progressisme light. Mentre creixia l’angoixa per la crisi climàtica i després del crac econòmic del 2008, la ciutat suïssa escoltava amb aparent simpatia els discursos crítics de polítics d’esquerres o a l’activista Gretta Thunberg. Però, com va escriure amb gràcia el periodista Ramon Aymerich, molts assidus a l’encontre tornaven a casa en jet privat. Schwab es va referir en la inauguració d’aquest any a “l’erosió de l’esperança en el futur”. Aquest gener l’ha substituït Borge Brende, exministre d’Exteriors noruec, un conservador civilitzat que ha fet de mediador amb la guerrilla de les FARC a Colòmbia.
Un aparador de les tensions internacionals
Davos ha fet sovint de gran aparador de les tensions internacionals. Molt pocs líders polítics defugen assistir-hi, malgrat que l'auditori està format sobretot per molts influents que no acaben decidint les coses sinó que més aviat en són testimonis. El fòrum ha servit perquè la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, donés la rèplica als primers discursos i decisions de Trump. La política alemanya, recuperada d'una pneumònia que l'ha deixat fora de combat durant setmanes, va advocar per mantenir els compromisos de l'Acord de París dies després que Trump decretés la sortida dels Estats Units. Per la seva banda, Pedro Sánchez va aprofitar la seva assistència per fer una crida a parar els peus al que va anomenar "tecnocasta".
Tots intenten adaptar-se, també Nacions Unides
L'adaptació de bona part del capitalisme corporatiu als nous aires trumpistes serà, probablement, ràpida. Fins i tot els més reticents al que representa la nova Administració nord-americana intentaran no perdre pistonada. Fins i tot el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, present a la ciutat helvètica, va fer un gest amistós envers el nou líder dels Estats units. Després d'elogiar el paper d'Egipte i Qatar en l'alto el foc a Gaza, Guterres va esmentar el paper jugat per Trump, que va considerar determinant per l'acord. De moment, Washington ja ha fet com a mínim dues jugades contra l'ONU: abandonar els acords climàtics i l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Treu el cap el rostre amable del trumpisme
A Davos també va treure el cap el que alguns poden veure com un rostre amable de l'Administració nord-americana. Richard Grenell, designat enviat per a missions especials, va intervenir des de Los Angeles i va demanar: “Doni’n una mica de temps al nou president”. Grenell és un republicà clàssic, un homosexual que defensa el matrimoni gai, i va dibuixar un escenari molt complex a Ucraïna en què Trump disposava de poques opcions. "Però el president vol, aturar la massacre". Schwab ha invocat aquests dies l'"optimisme creatiu". Qui vulgui ser optimista ho pot ser.