Artistes de tot el món pinten a Penelles 900 metres quadrats de grafitis

El festival GarGar arriba a la seva tercera edició

Publicat el 03 de maig de 2018 a les 17:33
Actualitzat el 03 de maig de 2018 a les 18:20
Artistes de tot el món ja es troben a Penelles (Noguera) pintant murals de grans dimensions damunt de 900 metres quadrats de parets repartides per diferents punts del municipi. Ho fan en el marc de la tercera edició del festival Gar Gar, que tindrà lloc des d'aquest divendres dia 4 de maig fins al diumenge 6.

El certamen s'ha popularitzat de tal manera que enguany l'organització s'ha vist desbordada per la quantitat de sol·licituds rebudes per venir a pintar arribant fins a les 280. Mar López, comissària del Gar Gar, ha explicat que són propostes d'una "gran qualitat" i els ha costat molt escollir les 24 que finalment es pinten a les façanes i parets del poble. S'hi poden veure diversos estils, des del realisme, al bodegó, l'abstracte o el geomètric, però tots els dibuixos estan lligats amb la temàtica rural i natural. El festival ha inaugurat aquest dijous la Sala B on s'hi troba una exposició que lliga Penelles amb Nova York.

Els carrers de Penelles registren aquesta setmana una frenètica activitat d'artistes, pinzells, pots d'esprai, i grues que estan definint el nou de ventall de murals que se sumaran als carrers de la vila després de la tercera edició del festival Gar Gar. La comissària del certamen, Mar López, ha explicat que estan molt contents en com està anant tot el procés, amb 24 artistes que provenen a parts iguals de Catalunya (7), l'estat espanyol (7) i l'àmbit internacional (7). Han estat escollits d'entre 280 sol·licituds que plantejaven propostes de ''molt nivell'' cosa que ha dificultat l'elecció per part de l'organització. En aquest sentit, López també ha destacat que hi ha hagut moltes inscripcions de països d'Europa, Sud-Amèrica, i els Estats Units.

L'alcalde de Penelles, Eloi Bergós, s'ha mostrat satisfet per l'embranzida i popularitat que ha agafat el poble gràcies als murals que queden després del Gar Gar i ha remarcat que a nivell municipal, el festival ha permès obrir molts edificis que estaven tancats i també negocis, com una casa rural i tres més que estan en tràmits. Així mateix, durant els dies del festival també s'obre un comerç d'estampació i agrobotiga que permet donar "vida al poble".

"És un orgull haver estat seleccionat"

La majoria d'artistes que pinten al Gar Gar se senten orgullosos i afortunats d'haver estat seleccionats per participar-hi. Un d'ells és en Borja Sánchez, de Barcelona, que està pintant un mural a la paret del darrera de l'església. Explica que la seva proposta vol ser "respectuosa" amb l'espai i que inclou elements naturals com una flor que li va demanar una senyora i un insecte que es va aturar a la paret i ara l'està pintant a la seva manera. Slánchez assegura que la difusió de Gar Gar és "molt bèstia" i que ho ha pogut comprovar ell mateix quan el passat dia 1 de maig va veure arribar autocars de gent que venien a veure els murals.