L’ars combinatoria no té per què ser un concepte reservat a erudits, estudiosos i experts de lletra i filosofia. En essència, l'exposició La màquina de pensar. Ramon Llull i l’ars combinatoria que es pot veure al CCCB ja és una prova que el pensament de Llull pot traspassar prejudicis i arribar a persones de caire ben divers, siguin quines siguin les seves inquietuds, les seves dèries o la seva formació.
Pensada com un gran mostrari que fa comprensible la gran conquesta de la teoria lul·liana, l'exposició també compta amb una part pensada per a tota la família. Si sou dels qui voleu gaudir de l'art amb la complicitat dels més menuts de la casa, l'exposició compta amb una proposta al final del recorregut on grans i petits puguin jugar, experimentar i aprendre amb el mètode de coneixement inventat per Llull.
Un espai familiar amb 2 ambients
El mètode de l'ars combinatoria és la base del sistema de xarxes que predomina en l'actualitat, visible en tauletes, ordinadors i telèfons intel·ligents. Per al pensador mallorquí "ésser és estar connectat" i, tot seguint aquesta idea, l'espai barceloní ha posat a l'abast dels visitants un espai familiar amb dos ambients.
D'una banda, una petita biblioteca amb una selecció bibliogràfica de llibres il·lustrats per aproximar la seva obra literària als infants. De l'altra banda, una zona per jugar i experimentar amb el mètode de coneixement inventat per Llull, partint des de les matemàtiques i les arts.
Els materials didàctics disponibles al final de la mostra permeten manipular una màquina de comptar binària; resoldre puzles amb peces quadrades i hexagonals amb les diferents combinacions de colors; treballar amb la resolució algorítmica de les torres de Hanoi, entendre la representació de l'algoritme simbolitzant-lo com camins sobre la xarxa d'un hipercub; llegir i escriure missatges amagats; enrajolar el pla a partir de formes pentagonals irregulars; i fer girar engranatges aparentment impossibles.
«La màquina de pensar», una exposició per gaudir també en família
L'exposició "La màquina de pensar", del CCCB, proposa un espai de lectura, joc i creativitat per als més menuts de casa
ARA A PORTADA
Publicat el 19 d’octubre de 2016 a les 13:49
Et pot interessar
-
Cultura Josep Minguell pintarà un tabernacle a la Toscana
-
Cultura «Saeta de papel» triomfa a la Fira de Titelles més participativa dels últims anys
-
Cultura Un projecte a l’Alt Urgell vol recuperar els Greuges de Guitard Isarn, un dels primers textos en català
-
Cultura Lleida acollirà el seu primer saló manga el setembre de 2025